Mačke, mala slatka stvorenja privrženija od pasa!

Autor: Republika

Lifestyle

15.03.2020

04:13

Da su mačke nezainteresovane za ljude to je predrasuda koja ih prati. Ali ustvri to nije baš tako, iako ih prati glas da su lukave i oprezne, mačke su vrlo lojalni kućni ljubimci, mada ne pokazuju na način na koji pas to radi.

Ivan Jekić
Foto: Ilustracija

Obično se kaže da su psi odaniji ljudima nego mačke, ali istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu u Oregonu govori drugačije. Naučni tim koji je predvodila dr Kristin Vitale, sproveo je istraživanje nad 79 mačića i 38 odraslih mačaka.

Najpre su ih sa vlasnikom smestili u istu prostoriju u kojoj je čovek sedeo u označenom krugu. Ako bi mačka ušla u krug, čovek bi započeo interakciju sa njom i posle dva minuta otišao. Nakon nekoliko minuta ponovo bi se vratio u prostoriju i seo u krug.

Prema rezultatima istraživanja, 64,3 odsto mačića pokazalo je sigurnu privrženost ljudima (opušteni su u njuhovom društvu bez obzira na okolinu), a 35,7 takozvanu nesigurnu naklonjenost (pokazali su radost kada se čovek vratio i nisu se od njega odvajali ili bi ga potpuno ignorisali). Slično su se ponašale i odrasle mačke - 65,8 odsto demonstriralo je sigurnu privrženost, a 34,2 odsto nesigurnu.

Stepen naklonjenosti kod mačaka je nešto viši nego kod pasa. Ovo je pokazatelj da mačke nisu nezainteresovane za ljude, već da mogu da budu verne svom vlasniku i jako povezane s ljudima.

Komentari (0)

Loading