Mačke, mala slatka stvorenja privrženija od pasa!

Autor:

Lifestyle

15.03.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da su mačke nezainteresovane za ljude to je predrasuda koja ih prati. Ali ustvri to nije baš tako, iako ih prati glas da su lukave i oprezne, mačke su vrlo lojalni kućni ljubimci, mada ne pokazuju na način na koji pas to radi.

RepublikaFoto: Ivan Jekić
Foto: Ilustracija

Obično se kaže da su psi odaniji ljudima nego mačke, ali istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu u Oregonu govori drugačije. Naučni tim koji je predvodila dr Kristin Vitale, sproveo je istraživanje nad 79 mačića i 38 odraslih mačaka.

Najpre su ih sa vlasnikom smestili u istu prostoriju u kojoj je čovek sedeo u označenom krugu. Ako bi mačka ušla u krug, čovek bi započeo interakciju sa njom i posle dva minuta otišao. Nakon nekoliko minuta ponovo bi se vratio u prostoriju i seo u krug.

Prema rezultatima istraživanja, 64,3 odsto mačića pokazalo je sigurnu privrženost ljudima (opušteni su u njuhovom društvu bez obzira na okolinu), a 35,7 takozvanu nesigurnu naklonjenost (pokazali su radost kada se čovek vratio i nisu se od njega odvajali ili bi ga potpuno ignorisali). Slično su se ponašale i odrasle mačke - 65,8 odsto demonstriralo je sigurnu privrženost, a 34,2 odsto nesigurnu.

Stepen naklonjenosti kod mačaka je nešto viši nego kod pasa. Ovo je pokazatelj da mačke nisu nezainteresovane za ljude, već da mogu da budu verne svom vlasniku i jako povezane s ljudima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading