Od njih to nećete moći da sakrijete, znaće pre vas samih: Mačke mogu da nanjuše trudnoću!

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

13.03.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Baš kao i pseća, i mačja čula su istančanija i superiornija od ljudskih, te ljubimci znaju da su njihove vlasnice u drugom stanju čak i pre njih samih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Usled hormonskih promena, miris žene se u trudnoći menja, a kako je čulo mirisa kod mačaka daleko razvijenije nego naše, cica-mace (kao i psi) nepogrešivo uočavaju te promene. U nekim slučajevima postaju maznije, neke mace trljaju glavu i telo o vlasnicu kako bi ostavile svoj miris i obeležile ovu "novu teritoriju", a neke pak mogu da protestuju jer su se u njihovom domu pojavili neki novi mirisi. 

Drugi nos

Mačke imaju takozvani drugi nos, odnosno Jakobsonov organ, koji se nalazi u vrhu usne i služi za "hvatanje" feromona u vazduhu. Ako ste nekad videli svoju mačku kako zastaje i pravi smešan izraz lica, vrlo je verovatno da ste u stvari videli kako koristi ovaj organ, a taj smešan izraz lica se zove refleks flemen. Ovaj refleks je način da mačke otvorenih usta udahnu neki novi ili interesantan miris i tako ga ispitaju. Refleks flemen, anatomski gledano, otvara dve nosne šupljine (kanala) koje se nalaze iza sekutića, i one vode nagore, do usta i Jakobsonovog organa (vomeronazalni organ), koji detektuje mirise. Prema rečima naučnika, ovaj refleks zapravo spaja dva čula – mirisa i ukusa. Mačke inače imaju mnogo razvijeniji Jakobsonov organ od pasa ‒ on se kod mačaka sastoji od 30 različitih receptora, dok psi imaju samo devet, te su mace pravi genijalci u detektovanju mirisa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Superiorna čula

Takođe, ovo možda niste znali, ali mačje čulo mirisa pokriva površinu od 20 kvadratnih centimetara mirisne površine (respiratorni epitel), dok kod ljudi on zauzima mnogo manju površinu – svega dva do četiri kvadratna centimetra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading