DVOSTRUKA KORIST: Evo zašto je poželjno imati psa u poznim godinama

Autor: hina.hr

Lifestyle

08.10.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Naučnici dva britanska univerziteta sproveli su anketu čiji su rezultati pokazali da je fizička aktivnost koja uključuje šetnju psa veoma značajna za održavanje forme osoba treće životne dobi, posebno u zimskom razdoblju.

Foto: pixabay.com
Životinja korisna za dušu i telo

Naučnici sa Univerziteta Ist Anglija (UAE) i Kembridža sproveli su anketu među 3.000 starijih osoba koje su morale odgovoriti da li imaju psa i da li ga izvode u šetnju. Potom su im dali akcelerometre koji su neprestano merili nivo njihove fizičke aktivnosti tokom sedmodnevnog perioda. 

- Svima nam je poznato da nivo fizičke aktivnosti opada s godinama - rekao je dr Ju-Cu-Vu, vođa istraživanja koji sarađuje s oba univerziteta. 

Naučnici su očekivali da će anketa pokazati kako "šetači pasa" ređe pribegavaju sedilačkom načinu života od ostalih učesnika studije, a rezultati su pokazali da vlasnici pasa prosečno dnevno provode pola sata manje sedeći. 

- Iznenadila nas je činjenica da su vlasnici pasa prosečno dnevno bili fizički aktivniji i da su provodili manje vremena u zatvorenim prostorima čak i za vreme najhladnijih, najmračnijih i najkišovitijih dana u odnosu na osobe treće životne dobi bez pasa za dugih, sunčanih i ugodno toplih letnih dana - kazao je Endi Džons, vođa studije i profesor javnog zdravstva na Univerzitetu UEA. 

 

S obzirom na to da su morali da se prilagode potrebama kućnih ljubimaca, njihovi vlasnici bili su prisiljeni i na veću i češću fizičku aktivnost. 

Džons je dodao kako ne preporučuje svim seniorima brigu o psima, budući da nisu svi u stanju da vode brigu o tim kućnim ljubimcima na pravi način. 

Izneo je alternativu - uključenje seniora u programe šetnje pasa iz skloništa za nezbrinute životinje dvaput nedeljno. Istakao je da je u sklopu takvog programa mogućnost otkazivanja šetnje bila ređa od otkazivanja vežbanja sa vršnjacima. 

Osim podsticanja fizičke aktivnosti starijih osoba, psi im skraćuju trenutke usamljenosti, posebno ako žive sasvim sami. 

Takođe, aktivnost šetnje psa podstiče osobe treće životne dobi na razgovor s drugim vlasnicima pasa, a konverzacija ne mora nužno biti o ljubimcu. 

Psiholog Andrea Bic tvrdi da su ranije studije pokazale povećanje nivoa oksitocina, hormona sreće, kod mnogih ljudi za vreme kontakta s psom. 

- Smanjuje se nivo stresa i teskobe, a jača osećaj poverenja - kazala je Andrea Bic. 

Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

Komentari (0)

Loading