Počinje "Borba za Džekija"! Zahtevi su definisani, vreme je da se prestane sa ubijanjem i trovanjem životinja u Srbiji!

Autor: 013info.rs, Republika

Lifestyle

24.01.2020

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani ljubitelji životinja i udruženja kreću u akciju "Borba za Džekija" a cilj je sprečavanje zlostavljanja i ubijanja životinja. Definisali su zahteve pa od MUP-a traže da hitno preduzme sve radnje za koje je nadležan radi otkrivanja osoba koje bacaju otrove na javne površine i privatne posede i tako truju napuštene i vlasničke životinje, a dovode u opasnost građane i decu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Nadalje od javnih tužilaštava se traži da shvate da je ubijanje i zlostavljanje životinja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti – te da gonjenju po brojnim krivičnim prijavama pristupe. Zahteva se od veterinarske inspekcije da reaguje na prijave građana u pogledu zlostavljanja životinja i zabrane rad svim šinterskim službama koje zateknu u kršenju Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu.

Zahteva se i da se odmah zabrani ubijanje pasa u prihvatilištima jedinica lokalne samouprave gde se to čini uz falsifikovanje nalaza da su oni neizlečivo bolesni odnosno agresivni.

Od lokalnih samouprava, opština i gradova, traži se da otkažu ugovore sa nelegalnim šinterskim službama i na osnovu zakonskih obaveza osnuju svoje šinterske službe i prihvatilišta  u saradnji sa udruženjima i ljubiteljima životinja sa svoje teritorije.

Foto: Privatna arhiva
Zahtev koji će građani moći da potpišu

Biće više mesta za potpisavanje peticije u Pančevu, a već od  danas potpisivaće se u Pet šop Amosu na pijaci i u BIG-u i veterinarskoj ambulanti Marlo pet u ulici Svetozara Miletića 83, dok će finale akcije biće protestni skup koji se najavljuje za 9. februar u 11.55 časova u Pionirskom parku u Beogradu.

Na mestima gde potpišu zahteve građane će čekati i obrasci-formulari kako bi samostalno prikupljali potpise u svom okruženju u Borbi za Džekija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading