KAD VLASNIK BRINE: Bolest ljubimca "okidač" za depresiju

Autor: b92.net

Lifestyle

03.10.2017

02:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravstveno stanje kućnih ljubimaca utiče na vlasnike mnogo više nego što se to do sada mislilo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Briga oko bolesne životinje je veliki stres

Istraživanje objavljeno u časopisu Veterinary Record pokazalo je da loše zdravstveno stanje kućnih ljubimaca povećava stres i anksioznost vlasnika i dovodi do depresije.

Studija je uključila 119 osoba čiji kućni ljubimci imaju problema sa zdravljem i 119 onih čiji su ljubimci potpuno zdravi. Istraživači su potom ispitanicima postavljali pitanja koja određuju nivo stresa, anksioznosti i depresije. Rezultati su pokazali da su oni koji imaju bolesne životinje imali lošije rezultate od onih čiji ljubimci nemaju problema sa zdravljem. To je takođe uticalo i na kvalitet života ispitanika – vlasnici bolesnih životinja isticali su da su manje zadovoljni na poslu i u vezama, dodajući da su im i raspoloženje i zdravlje lošiji.

 

Istraživači su ovaj fenomen nazvali “teret negovatelja”. Oni koji brinu o obolelima, bilo da su u pitanju ljudi ili životinje, pod većim su stresom i napetošću.

Profesorka s Fakulteta veterinarske medicine u Njujorku Ketrin Goldberg je komentarišući rezultate istraživanja istakla da veterinari moraju da brinu i o potrebama vlasnika kućnih ljubimaca jednako kao i o životinjama, piše “Hafington post”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading