Ovi psi su najproždrvljiviji: Ne ljutite se, takvi su im geni

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

17.01.2020

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno ste nekada poželeli da svom psu možete da pročitate misli. Međutim, vlasnici labrador retrivera sigurno znaju o čemu njihov mezimac najčešće razmišlja. O hrani, razume se.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ali, pre nego svog psa okarakterišete kao alavog i uvek gladnog, malo zastanite. Zar vam nije čudno da baš psi ove rase uvek žele još hrane i proždrljivo žvaću svaki zalogaj, neretko čak i "otmu" zubima hranu iz ruke?

U naučnom članku, nedavno objavljenom u časopisu Cell Metabolism, istraživači kažu da su ustanovili zašto su baš labradori najproždrljiviji psi, prenosi Petmagazine.rs.

Istraživači su pre dve godine sproveli studiju u kojoj je učestvovalo 15 gojaznih i 20 labradora koji nemaju problem s viškom kilograma. Cilj je bio istražiti njihove gene i ustanoviti da li je njihova genetska struktura nekako povezana s prevelikom ljubavlju prema hrani.

Proučavali su gene koji su kod ljudi odgovorni za gojaznost i ustanovili da jedan specifičan gen pod nazivom POMC, ima zanimljivu varijaciju - gojaznim psima nedostaje poslednji deo u DNK lancu ovog gena.

Foto: youtube.com/Paul79UF

Sprovedena je zatim još jedna studija kako bi se potvrdili ovi nalazi, a ovog puta obuhvatila je 31. labradora. I zaključci prvog istraživanja su potvrđeni. Zaista, oni psi koji su imali višak kilograma imali su "problem" s nedostajućim delom lanca gena POMC.

Ne samo da su patili od viška kilograma već su pokazivali to tako poznato "kukanje" za hranom, cviljenje, balavljenje i "prošenje" hrane od istraživača. Mnogi će reći da ovakvo ponašanje nije svojstveno samo labradorima, ali naučnici i na to imaju odgovor. Čak 23 odsto labrador retrivera ima ovu varijaciju gena koja ih čini proždrljivima, dok kod ostalih pasmina to nije slučaj.

Tako da kada vaš mezimac sledeći put bude navaljivao da mu sa stola bacite neki komad, ne ljutite se. On je zaista takav rođen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading