Humani fotograf svojim umetničkim fotkama pasa lutalica udomio nesrećne životinje

Autor:

Lifestyle

29.12.2019

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Modni fotograf Sever Zolak uvodi nove trendove, ali ne u modi, već u altruizmu: nekoliko godina unazad fotografiše napuštene pse i mačke kako bi im pomogao da što pre dođu do "doma zauvek". On je o svojoj akciji govorio u intervjuu za naš portal, a i danas se odigrava novo fotografisanje od 11 sati u House lounge baru, u Dravskoj 12.

RepublikaFoto: Sever Zolak

Kako ste došli na ideju da uradite umetničke fotografije divnih napuštenih pasa i tako pomognete da se oni udome?

- Svake godine pred zimu se trudim da odvojim neki slobodan trenutak da fotografišem životinje koje se teško udomljavaju. Uglavnom su te fotografije završavale na facebook stranicama raznih udruženja i pojedinaca koji se aktivno bave ovim problemom. Ove godine sam odlučio da iskoristim društvene mreže i pozovem ljude da zajedno pričamo o ovoj temi o kojoj se malo priča.

Da li su psi koje ste fotografisali prošle godine našli domove? Jeste li ih možda fotografisali u njima, sa porodicama ?

- Mislim da su sve životinje koje sam fotografisao do sada nasle svoje domove i da imaju srećan zivot. U planu su nova fotografisanja i priče koje spremamo gde ćemo predstaviti živote vlasnika i udomljenih ljubimaca. Mislim da je to lep način da animiramo ljude makar da razmisle o eventualnom udomljavanju.

RepublikaFoto: Sever Zolak

Vidite li vi rešenje za problem napuštenih pasa i mačaka? Mislite li da su visoke kazne za one koji ih napuste rešenje?

- Ovo je veoma kompleksna tema koja zahteva transparentnije angažovanje države. Ono što mi kao pojedinci u ovom trenutku možemo da radimo je buđenje svesti o problemima nedovoljnog udomljavanja, sterilizacije i odgovornog vlasništva. Veliki broj penzionera bi udomio psa ili mačku ali nažalost nisu u mogućnosti da pokriju troškove sterilizacije. Oni nažalost nemaju potrebne informacije jer ova tema nažalost nije odekvatno zastupljena u medijima. Iskoristio bih priliku da pohvalim Javno komunalno preduzeće Veterina Beograd koje organizuje akcije besplatnog sterilisanja, čipovanja ali vakcinacije protiv besnila. Zaista nisam upućen na koji naćin država kažnjava neodgovorno vlasništvo ali sam u razgovoru sa ljudima koji vode brigu o napuštenim životinjama dobio informacije da se jako retko kazne sprovedu u delo. Siguran sam da bi se stanje znatno promenilo kada bi se ove mere češće sprovodile ali i javno objavljivale u javnosti.

RepublikaFoto: Sever Zolak

Možete li nam ispričati neku anegdotu sa snimanja napuštenih životinja? Koliko se sam set I priprema četvoronožnih "modela" razlikuju od fotografisanja manekena, sportista...?

- Nema tu mnogo razlike. Kada radite sa živim bićem, najbitnije je da uhvatite emociju koja će putem fotografije doći na pravu adresu. Naravno da je mnogo lakše fotografisati životinje posebno ako im obezbedite da se osećaju slobodno.

Planirate li da nastavite sa ovom sjajnom idejom?

- Sledeća akcija fotografisanja će se održati 29. decembra od 11 sati u House lounge baru, u Dravskoj 12. Dobrodošli su svi koji trenutno imaju štićenika bez doma o kojem brinu kao i svi oni koji žele ljubimca i ovim putem dobijaju priliku tako što će jednom i spasiti život.

Fotografišete li i ljubimce sa svojim vlasnicima?

- Uvek i to su nekako najlepse fotografije jer ljubimci probude najcistije emocije. Tada se vlasnici fokusiraju na komunikaciju sa svojim ljubimcem a to je idealan trenutak da zabelezim iskrenu emociju bez preteranog poziranja.

RepublikaFoto: Sever Zolak

Vaša asocijacija na reč "pas"?

- Ljubav.

Sa koliko godina ste imali prvog kućng ljubimca i ko je on bio?

- Ja sam odrastao na selu. Sestra i ja smo redovno odlazili sa roditeljima na pecanje pa samim tim i u prirodu. Udomljavali smo sve što je disalo i sa godinama sam razvio lep odnos sa pričama a konji su mi oduvek inspiracija tokom cele karijere.

Mislite li da deca treba da odrastaju uz životinje?

-ilo bi poželjno. Nažalost nemaju svi uslove za čuvanje životinja ali je lepo da ih za početak tretiramo kao ravnopravne stanovnike ove naše planete i da im ne otežavamo ako već ne možemo da pomognemo. Pre bih odveo svoje dete na selo da upozna domaće životinje pre nego u zoološki vrt. Slika zatvorenih životinja u kavezima u meni budi tugu i nemoć. Nebrojeno puta sam svedočio situacijama gde deca žele da ostvare odnos sa psima ili mačkama na ulici ali ih roditelji odvlače od te potrebe. Kasnije se njihov odnos i prema ljudima razvija u tom pravcu da integracija podrazumeva distancu i sebičnost. Trenutno najveći problem tinejdzera u svetu je otežana intergracija u društvo upravo iz razloga što roditelji nemaju dovoljno vremena da se posvete deci. Naučno je dokazano da život sa životinjom razvija empatiju i pruža niz alata za srećnije odrastanje. Eto razmišljajmo malo o tome.

RepublikaFoto: Sever Zolak

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading