Imate puno obaveza i malo vremena za ljubimca? Ove rase pasa su idealne za vas

Autor: b92.net

Lifestyle

22.12.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haotičan dnevni raspored je za svakog čoveka drugačiji. "Super zauzetost" može da znači da često ostajete u kancelariji do kasno, imate četvoro dece i još jedno na putu, freelancer ste i konstantno radite ili volontirate vikendom. Dodajte tome i novog ljubimca i potpuno ste pretrpani. Ali, ako ćemo biti iskreni istraživanja poput "Human Animal Bond Research Institute" su dokazale da psi mogu značajno da smanje nivo stresa kod svojih vlasnika, što mnogo znači i onim vlasnicima koji nemaju haotičan raspored.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: ilustracija

Ako ozbiljno nameravate da udomite psa, dobro razmislite o potrebama svake rase. Kada i gde ćete u vaš raspored ubaciti dnevne šetnje, skraćivanje noktiju (jednom mesečno), redovne posete veterinaru i slobodno vreme koje ćete provesti sa svojim ljubimcem? Razmotrite koliko su parkovi za pse i veterinar udaljeni od vas. Idete li često na poslovni put? Imate li partnera koji je podjednako zauzet ili je vaš partner u mogućnosti da posveti malo više vremena ljubimcu? Ova pitanja su samo vrh ledenog brega, ali predstavljaju odličan početak. Iako je psima potrebno mnogo pažnje, postoje i one pasmine koje su spremne da se uklope sa vašim gustim životnim rasporedom. "Pure Wow" je izdvojio najpogodnije rase za ljude koji su prezauzeti, ali ipak žele ljubimca.

Boston terijer

Sa svojim velikim očima i dlakom u stilu smokinga, Boston terijer je marljiv pas koji želi vaše odobravanje. Koliko će vam vremena biti potrebno da ga istrenirate ne može se tačno znati, jer je svaki pas priča za sebe, ali nekoliko šetnji dnevno i malo igranja u zatvorenom prostoru će najvjerovatnije biti dovoljno da vaš pas nauči novu rutinu. Oni su sjajni ljubimci za one vlasnike koji žive u stanu, ali su podjednako dobri i za porodice sa decom koje žive u kući. Njihova dlaka veoma je laka za održavanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čivava

Čivave

Čivave su kao ona vrsta prijatelja koja je "uvek spremna za sve". Veoma su prilagodljivi, lako i brzo nauče što god smatrate da trebaju da znaju. Bilo da imate čivavu sa kratkom ili dužom dlakom, obe se lako češljaju i lake su za održavanje. Njihova veličina ih čini savršenim za putovanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jazavičar

Jazavičar

Jazavčari imaju pozitivan stav i obično su spremni da se igraju sa bilo čim što im bacite (frizbi, lopta, plastična boca). Dobar trening za ovu rasu može biti trčanje po kući i dvorištu ili lagane dnevne šetnje. Ako kojim slučajem radite u kancelariji koja dozvoljava pse ili radite od kuće, vaš ljubimac će biti i više nego zadovoljan da leži pored vas dok se vi usredsređujete na vaše zadatke.

RepublikaFoto: instagram.com/roscoelovescoco
Buldog

Francuski buldog

Francuski buldog zahteva minimalno njegovanje, retko laje i odlično se prilagođava životnom stilu porodice. Trening shvata prilično ozbiljno. Obavezne su redovne šetnje, jer ova pasmina mora da održava zdravu kilažu, veoma lako skrenu sa pravo puta i udebljaju se. Francuski buldog je pasmina koja se može uklopiti bilo gde, s bilo kim.

Cavalier King Charles španijel

Zbog svoje sposobnosti da osete i prilagode se temperamentu svog vlasnika ova rasa je sjajna za ljude koji su stalno u pokretu. Potrebno je češljati im dlaku svake nedelje kako se njihova duga dlaka ne bi zapetljala. Ova pasmina se odlično povezuje sa decom, ali i drugim kućnim ljubimcima.

Engleski baset

Jedna od najvećih lenština među psima, baset. Ovi psi su mirni i strpljivi. Veoma se dobro slažu s drugim psima i bezuslovno su verni, iako se ponekad može činiti kao da ne obraćaju pažnju na vas. Najvažnija stvar kod održavanja ove rase jeste obavezno četkanje tri do četiri puta sedmično kako bi im dlaka ostala zdrava.

RepublikaFoto: pixabay.com

Engleski i italijanski mali hrt

Ovi hrtovi zahtevaju minimalno održavanje u svakom aspektu života. Oni su zadovoljni i kada jednostavno leže na krevetu sve dok ne dođete s posla ili dok ne budete spremni za šetnju, prenosi klix.ba. Njihova kratka dlaka ne zahteva posebno sređivanje i veoma retko laju.

 

Border terijer

Ova rasa je naprosto neodoljiva i lako se trenira. Obožava decu i rado se igra sa njima. Voli rutinu i rado je prati, ima tačno određeno vreme za jelo, šetnju i spavanje. U idelanom slučaju vlasnici imaju dvorište kako bi ovaj pas mogao da ima svoj prostor koji će obilaziti i istraživati. Lako se prilagođava i životu u gradu sve dok ga redovno vodite u park da trči i istražuje. Potrebno mu je brzo četkanje svake sedmice.

Dobra vest je da iako imate užurban stil života možete pružiti sjajnu negu i ljubav vašem psu. Postoje aplikacije koje vam omogućavaju da pratite aktivnosti vašeg psa dok ste odsutni, automatski hranitelji koji će osigurati da vaš pas ima dovoljno hrane i vode dok se ne vratite. Međutim, ništa ne može nadmašiti vreme koje ćete vi provesti sa svojim psom nakon dugog dana. Ako ipak nemate vremena za tu radosnu igru i povezivanje, možda bi bilo bolje razmisliti o zlatnoj ribici dok vam život malo ne uspori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading