Stručnjaci vlasnike pozvali na oprez: Pseća pljuvačka može da bude smrtonosna!

Autor:

Lifestyle

07.12.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije neuobičajeno pokupiti bakteriju iz pseće pljuvačke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pseći ili ugriz mačke mogu dovesti do toga, a ako ste lošeg imuniteta, možete imati gadne posledice. Tako su se stručnjaci iz European Journal of Case Reports in Internal Medicine susreli sa slučajem koji je rezultirao smrću 63-godišnjaka nakon što ga je polizao vlastiti ljubimac.

Najčudnija stvar u celoj priči je činjenica da je ovaj vlasnik bio potpuno zdrav. Nakon što je ga je pas polizao po licu, vlasnik je zadobio bakteriju Capnocytophaga. Ona se najčešće prenosi ugrizom pasa ili mačaka, a ukoliko je vlasnik lošeg zdravlja, može doći do amputiranja određenog dela tela pa čak i smrti.

Nije ovo jedini takav slučaj, no ono što ga izdvaja od drugih je zdravstveno stanje vlasnika koji je, iako potpuno zdrav, dobio sepsu te srčani udar posle kojeg je umro. Iako Capnocytophaga zahvati jednu od milion i po osoba, euvropski lekari su pozvali ljude na oprez jer je očigledno da i potpuno zdravi ljudimogu da imaju gadne posledice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading