Ukoliko pas netremice gleda u vas evo šta vam time poručuje

Autor: Petmagazine, Republika

Lifestyle

16.10.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema sumnje da smo našim mezimcima uvek na oku. Zato ih često vidimo kao sednu i zure u nas, uporno i dugo. Evo u čemu je caka i zašto to čine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sigurno ste bar jedanput osetili da vas neko posmatra, iako niste u prvom trenutku imali pregled svoje okoline. Jednostavno ste znali da dva oka gledaju u vas. E pa vlasnici pasa uvek znaju o kome se radi – o njihovom mezimcu.

Većina pasa s vremena na vreme ima ove pomalo luckaste momente kad nas motre iz prikrajka ili sednu ispred nas i zure nam pravo u oči. Stručnjaci za ponašanje pasa daju nam 5 razloga zbog kojih to kuce čine:

Tako vam pokazuje ljubav

Najčešće, kad vas gledaju pravo u oči tako vam iskazuju ljubav i privrženost. Blagog izraza lica i s blago opuštenim kapcima. Ukoliko u domu imate mališane objasnite im da psa nikad ne drže za glavu i zure u njegove oči, jer ovakav prisilan kontakt očima psima deluje preteći i mogu neprijatno reagovati. Gledanje mora biti dobrovoljan čin.

Pokušava da "pročita" situaciju

Iako mnogim vlasnicima deluje da su njihovi mezimci gospodari doma, vaš pas zna ko je glavni u kući. To ste vi, jer vi odlučujete kad će i šta jesti, kad će se ići u šetnju, kad je vreme za spavanje i kad se ide kod veterinara. Vi birate ljudske i pseće drugare. Zato su psi veoma zainteresovani za naša ponašanja, pokrete, odluke, jer direktno utiču na njihov život dobrobit i sreću. Psi imaju višestruko razvijenije čulo sluha i mirisa što im takođe pomaže da budu najprecizniji detektivi, pa tačno znaju da se spremamo za posao kad zazveckaju ključevi od stana ili kad krenemo da ogrnemo kaput. Često i zure u nas kako bi utvrdili naš sledeći korak ili potez, i shvatili kako će se to odraziti na njihov život u tom trenutku.

RepublikaFoto: youtube.com/Animal Watch
Foto: Ilustracija

Nešto želi

Uglavnom kad zure psi traže da izađu u šetnju, ili da jedu jer su gladni. Takođe, zurenje može biti jasan signal da je izgubio lopticu ispod kauča i da bi trebalo da je pronađete.

Zurenje je veoma često i kad jedete

Naravno, ne kaže se džabe „Gladan kao pas“, jer iako je tek pojeo svoj obrok, ukoliko nešto žvaćete, najveći broj pasa će poželeti zalogaj iz vašeg tanjira. Zurenje tada znači – „Nemoj da si cicija, daj i meni malo“.

Može biti i znak agresije

Veoma retko, ali zabeleženi su slučajevi da psi zure u ljude i tako pokazuju agresiju, naročito ako pokušate da im, na primer, uzmete posudu s hranom, igračku ili ćebence. Ukoliko ne trepću, telom pokazuju da su uzbunjeni i ne deluju vam opušteno, to je siguran znak da bi trebalo da uzmaknete. U takvoj situaciji nikad ne gledajte psa u oči. Polako se pomerite od psa i potražite pomoć iskusnog trenera ili dresera pasa koji će ukloniti neželjeno ponašanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading