MRNJAU VIKEND: Najslađe mace čekaju da ih udomite!

Autor:

Lifestyle

19.09.2017

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Društvo Le PETit, Dom omladine Beograda i Veterina Beograd po četvrti put priređuju humanitarnu akciju posvećenu dobrobiti životinja i celoj porodici - Mrnjau vikend!

Foto: Le PETit
Slatke male mace vas čekaju

Organizatori pozivaju sve ljubitelje mačaka i one koji će to tek postati: svratite u Dom omladine u nedelju 24. septembra, pronađite i udomite macu svog života i tako unesite iskricu radosti u svoj dom!

Dođite da predemo zajedno!

Na Mrnjau vikendu će biti ponuđene lepe i zdrave mace spremne za udomljavanje, sve spasene sa ulica. Odnegovala ih je i postavila na šapice ekipa odgovornih i predanih volontera koji nesebično ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace spremne i zdrave odu u nove domove. 

Sve mace prošle su veterinarski pregled, odnegovane su, razigrane i socijalizovane. Njihovi udomitelji dobiće potpuno zdravog i društvenog ljubimca s navikama neophodnim za život u stanu.

Foto: Ivan Jekić
Svi su sterilisani i zdravi

JKP Veterina Beograd će ozvaničiti ugovore o odgovornom vlasništvu, donirati mikročipove i vakcine protiv besnila, i obaviti besplatnu sterilizaciju ljubimca kada za to dođe vreme. Društveno odgovorne firme će darivati ljubimce i njihove vlasnike za srećan početak. Kompanija Plus Plus će novim vlasnicima pokloniti kvalitetnu grain-free hranu a kompanija A'mur inovativni ekološki drveni posip. Budući vlasnici svom novom ljubimcu treba da obezbede samo ljubav i brigu!

Brigom za životinje do humanijeg društva

Mrnjau vikendi se organizuju radi podizanja svesti zajednice o problemu napuštenih i nezbrinutih životinja. Taj problem ne nastaje spontano već zbog neodgovornog vlasništva i gajenja. Neki vlasnici kućnih ljubimaca, kao i divlje samozvane "odgajivačnice", rešavaju se neželjenih životinja prosto izbacujući ih na ulicu i tim neljudskim činom unesrećuju životinje i stvaraju problem celoj zajednici. Nažalost, ove godine je na ulice Beograda izbačen enormno veliki broj skotnih mačaka i čitavih legla tek rođenih mačića.

Foto: Le PETit
Veterinari će deliti besplatne usluge

Težnja aktivista okupljenih oko manifestacije Mrnjau vikend jeste da se skretanjem pažnje javnosti na problem napuštenih životinja utiče na strukture vlasti i lokalne samouprave da ovom problemu pristupe ozbiljno, i da se podstakne primena inače veoma dobrog Zakona o dobrobiti životinja iz 2009. godine. Pomenuti zakon propisuje mere zaštite uličnih životinja i načine njihovog zbrinjavanja, i na te poslove obavezuje lokalne samouprave. Nažalost, rad na sprovođenju tog Zakona uglavnom se svodi na delanje pojedinaca i grupa entuzijasta.

Mrnjau staratelji – volonteri i entuzijasti

Mrnjau staratelji su neformalna grupa ljubitelja životinja koji se predano i savesno bave problemom napuštenih i odbačenih domaćih mačaka u Beogradu. Neki od njih imaju volonterski staž od čak 15 godina! Mrnjau staratelji su ličnim angažovanjem, svako u svom delu grada, izlečili i sterilisali skoro 2.000 uličnih mačaka. Za mnoge su pronašli i siguran stalni dom.

Mrnjau staratelji naglašavaju da se ogroman broj napuštenih uličnih životinja može vremenom svesti na prihvatljivu meru jedino sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja, blagovremenom sterilizacijom i odgovornim vlasništvom, i podsećaju: odrastanje i život uz ljubimca nije luksuz već potreba, posebno u gradskim uslovima! Mace nas uče integritetu, poštovanju i prihvatanju različitosti, a deci pomažu da odrastu u brižne, empatične ljude!

Dragi mačkoljupci i svi koji ćete to tek postati, vidimo se u nedelju 24. septembra u Domu omladine Beograda, od 11 do 18h. Ulaz je slobodan, ali će posetioci imati priliku da prilože donaciju za dobrobit mačaka bez doma.

Komentari (0)

Loading