Kućni ljubimci ne samo da pružaju ljubav već su lekoviti za naš um i telo

Autor: Aura.ba, Republika

Lifestyle

26.09.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina vlasnika kućnih ljubimaca zna kako životinje deluju dobro na nas. Međutim, one donose mnogo više dobrog i pozitivno nego što može da nam padne na pamet.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Naučno je dokazano da naše telo prolazi kroz promene za vreme druženja s ljubimcima, što utiče na raspoloženje. Nivo hormona stresa kortizola se snizi, a stvara se serotonin, hemikalija koju vezujemo uz dobrobit organizma.

Potrebno je provesti samo 15 do 30 minuta dnevno s mačkom ili psom kako biste ublažili teskobu i rasteretili se stresa. Međutim, ne morate uvek imati četvoronožnog ljubimca. Samo posmatranje ribica u akvarijumu imaće isti učinak.

U istraživanju 240 oženjenih parova, vlasnici kućnih ljubimaca su imali niži krvni pritisak i manji broj otkucaja srca u normalnim situacijama nego osobe bez ljubimaca. Isti su rezultati ponovljeni kada su bili izloženi stresu.

Drugo istraživanje je pokazalo kako su deca uspela da snize svoj krvni pritisak tako što su mazila svoje najbolje četvoronožne prijatelje. Brojni su dokazi da su vlasnici kućnih ljubimaca izloženi manjem riziku smrti zbog srčanih oboljenja.

RepublikaFoto: Le PETit WCF
Foto: Ilustracija

Čuvaju srce i pritisak

Dvadesetogodišnje istraživanje je ustanovilo dugoročne dobrobiti druženja s mačkama za srce. Osobe koje nikada nisu imale mačku bile su izložene 40 posto većem riziku srčanog udara nego vlasnici mačaka. U drugoj studiji je zaključeno kako vlasnici pasa imaju veće šanse da preže godinu dana nakon srčanog udara.

Isto kao što su vlasnici mačaka manje skloniji srčanom udaru, tako ih ređe pogodi moždani udar. I

straživači veruju kako mačke više smiruju svoje vlasnike nego druge vrste životinja. S druge strane, možda je posredi karakter vlasnika mačaka jer se često fokusiraju na mačke i one postaju središte njihovih interesa, zbog čega u manjoj meri razmišljaju o svojim problemima.
Terapeuti često preporučuju kućnog ljubimca osobama koje se bore s depresijom zato što će nas ljubimci jedini voleti bezuslovno! Takođe, oni će vas dočekati svaki put kao da je poslednji, slušaće vas dok im pričate. Oni vole da provode vreme s vama, a maženje sa njima deluje smirujuće. Vodeći brigu o ljubimcu, tako da ga šećete, češljate, uređujete ili se igrate s njim, vodite brigu o sebi.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Šetnjom do bolje forme

Vlasnici pasa su aktivniji i u manjoj meri vode bitku s gojaznošću nego osobe koje nemaju psa. Svakodnevne šetnje u trajanju od 30 minuta će se pobrinuti za minimalne potrebe kretanja. Svog ljubimca izvedite u kraće šetnje nekoliko puta dnevno, bacajte mu lopticu ili se samo igrajte s njim!
Za razliku od osoba koje nemaju kućne ljubimce, vlasnici životinja imaju tendenciju razgovaranja s drugim vlasnicima. Izvodeći psa u redovnu šetnju stvaraju se prijateljstva, daju i slušaju saveti, a često se ugovaraju zajedničke šetnje i rastrčavanja.
Deca koja su odrasla sa psom ili mačkom u kući manje su sklona alergijama, a isto važi i za mališane koji su odrasli na farmi s domaćim životinjama. Sigurno vredi uložiti u dugogodišnje prijateljstvo vašeg deteta i bezuslovnog prijatelja koji će biti uz njega.
Psi se mogu trenirati tako da obaveste vlasnike kada će oni ili neko drugi od ukućana uskoro imati napad epilepsije. Zavis od toga kako se nauči, pas će lajati, cviliti ili se leći pored osobe i tako je obavestiti o nadolazećoj pretnji. Prilično pametno, zar ne?

RepublikaFoto: facebook.com
Foto: Ilustracija

Jače kosti i pas

Jake i guste kosti su prva linija odbrane protiv osteoporoze i bolnih preloma, a šetnja sa psom pomaže. Ova bolest pogađa polovinu ženske populacije iznad 50 godina, te četvrtinu muškaraca iznad 55 godina. Procenjuje se kako između osam i 12 posto ljudi boluje od osteoporoze. Kosti ojačaju zbog vežbanja, jednako kao i mišići koji ih okružuju, a provođenje vremena na suncu nas obogaćuje vitaminom D, koji omogućuje apsorpciju kalcijuma, tj. jačanje kostiju.

Mačkasto istezanje

Ako bolujete od artritisa, onda znate važnost istezanja. Jedan strani časopis koji se bavi zdravljem savetuje kopiranje istezanja mačke. Dakle potrebno je da pratite koliko se puta dnevno vaša ljubimica istegne i svaki put joj se pridružite.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading