Vrućina može da bude fatalna: Ne ostavljajte leti pse u autu!

Autor: b92.net

Lifestyle

27.07.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojni ljubimci svakoga leta pate kada ih vlasnici ostave u vrelom automobilu "samo na trenutak", dok obavljaju neke hitne obaveze. Međutim, automobil se na vrućini, kako za decu, tako i za ljubimce, pretvara u opasnu zamku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Temperatura vazduha u automobilu po vrućini se vrtoglavo penje

Temperatura vazduha u automobilu po vrućini se penje mnogo brže nego što mislite. Ako je auto parkiran na suncu, a napolju je temperatura od 25 stepeni Celzijusa, u automobilu će za nekoliko minuta biti 40 stepeni. Ako je vrućina veća, primera radi, oko 35 stepeni, u autu za manje od 10 minuta može da bude čak 50 stepeni.

Posledice mogu da budu katastrofalne. U najgorem slučaju životinja može da ugine od toplotnog udara. Jedna od posledica je i teško oštećenje mozga koje može da nastupi već nakon desetak minuta, prenosi paszavas.com

Simptomi toplotnog udara

Pas pogođen toplotnim udarom je uznemiren, vrlo žedan, ima gustu pljuvačku i teško dahće. Nema apetit, jezik mu je potamneo, malaksao je, ima povišenu temperaturu i u težim slučajevima krvavi proliv, povraćanje, a očigledan je i manjak koordinacije. Ako primetite simptome, odvedite psa kod veterinara ili, u blažim slučajevima, dajte mu mnogo vode, i odvedite ga na hladnije mesto.

Šta da uradite ako vidite psa u automobilu po vrućini?

Naravno da ne smete da provalite u tuđi automobil i da pustite psa. Možete da pozovete policiju i lokalno društvo za zaštitu životinja, da zapišete broj registarskih tablica i opis automobila. Savet je da ne napuštate psa dok pas ne bude izvučen ili se ne vrati njegov vlasnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading