EVO KAKO DA ZAŠTITE MAČKU OD PADA SA VISINE: Obavezno postavite mreže na prozore

Autor:

Lifestyle

19.07.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako verovanje kaže suprotno, mace se ne dočekaju uvek na noge, mogu da budu ozbiljno povređene, pa čak i da izgube život.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Obavezno osigurajte prozor čvrstom mrežom

- Ma, dočekaće se ona na noge, ne brinem ja. Ovakvo razmišljanje vam može zakazati neočekivani susret sa veterinarom. Iako su nas učili suprotno, mačke se ne dočekaju uvek na noge, mogu lako da se povrede, pa čak i da izgube život.

MREŽA OBAVEZNA

Morate da budete savesni vlasnici jer su vaše mace u velikoj opasnosti ako im je dostupan otvoren prozor. Na to upozoravaju i iz Felinološkog društva Lepetit, koji redovno spasavaju mace i organizuju njihovo udomljavanje.

- Sve češće dobijamo poruke o macama koje su nestale tako što su pale sa terase ili prozora jer je leto, sve je otvoreno, a mace ne znaju da li su na prvom ili desetom spratu i da li je OK da skoče ili ne - objavila je Aleksandra Trajković-Pavlović, urednica udomljavanja u Lepetitu. Ona je apelovala na sve vlasnike da stave mrežice na prozor kako njihovi mezimci ne bi iskočili.

- Nemojte da mislite "moja mačka neće". Hoće, samo je pitanje dana. Macama i najmanja buba može da privuče pažnju, a kada se fokusiraju na plen, tada ne gledaju da li su na sedmom ili desetom spratu. Zaštitite prozore mrežama. Svakako je jeftinije od operacija, lečenja i bola zbog nestanka ljubimca - kaže Aleksandra.

VELIKA OPASNOST

Ako mačka padne sa prozora ili terase, proverite da nije došlo do nekog preloma. Veterinar Saša Kosijer kaže da je način na koji mačke padnu ključan što se samih povreda tiče.

Foto: Privatna arhiva
Veterinar Saša Kosijer

- Imao sam slučaj da jedna mačka padne sa prvog sprata i doživi blaži potres mozga. Sve zavisi od doskoka, visine pada i da li je nešto usput ublažilo taj pad - objašnjava Kosijer i upozorava da mačkama zbog padova može biti ugrožen i život.

- Najčešće povrede su lomovi nogu i karlice. Može da dođe i do pucanja slezine i dijafragme, povrede unutrašnjih organa, pa čak i do smrti - upozorava veterinar. On dodaje da, ako do pada dođe, vlasnici ne moraju odmah da nose ljubimca kod veterinara. Međutim, ako primete da se mačka ponaša čudno, otežano hoda ili ne može da jede, onda je treba dovesti na pregled.

- Ako visina nije velika i nema prepreka na putu do tla koje je mekano poput trave, često se dešava da nema povreda - zaključio je Kosijer.

Ne ostavljajte prozore na kip

Nikad ne ostavljajte prozore otvorene kad mačke nisu pod vašom kontrolom, pa čak ni na kip. Mačka može da se zaglavi, ozbiljno povredi, obesi, zaglavi u okvir prozora, pa čak i usmrti. Nemaju oslonac za zadnje noge da se odupru i izvuku iz te pozicije, a povrede unutrašnjih trbušnih organa su često kobne.

 

 

Velika visina je manje opasna

Mačke koje padnu sa velike visine imaju veće šanse da prežive pad i da ne budu povređene. U pitanju je visina jednaka sedmom spratu zgrade i više. Zbog fleksibilne kičme i nedostatka funkcionalne ključne kosti imaju dovoljno vremena da se okrenu, rašire noge i prekinu ubrzanje do zemlje, pa samim tim i da ublaže pad. Neke mačke uspele su i da prežive pad i sa 32. sprata. Istraživanje koje je objavio žurnal Američke veterinarsko-medicinske asocijacije pokazalo je da je procenat mačaka koje su preživele pad sa velike visine čak 90 odsto. Dve trećine njih je imalo povrede, ali je ustanovljeno da bi čak polovina njih ostala živa i bez medicinske pomoći. Ipak, ovaj podatak se ne može uzeti zdravo za gotovo jer je bitno i tlo na koje mačke sleću i da li u toku pada ima nekih prepreka. Nema pravila koja uvek važe. Povrede se mogu desiti i ako se maca ne namesti lepo u toku pada ili sleti direktno na stomak i pluća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading