Bizarno: Usmrtili zdravog psa da bi ga sahranili sa gazdaricom

Autor: B92.net, Republika

Lifestyle

08.06.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bizarna odluka veterinara i vlasti koji su dozvolili da se usmrti zdrav pas, samo da bi se prema želji vlasnice koja je preminula pokopao s njom, uznemirila je brojne građane. Međutim, tom odlukom zakon u američkoj državi Virdžiniji nije prekršen.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Brojni građani započeli su žustru debatu oko toga sme li se usmrtiti zdrava životinja, zdravi kućni ljubimac da bi se onda pokopao s preminulim vlasnikom po njegovoj želji, piše Gardijan. Upravo se to dogodilo Emi, mešanki ši-cua, koja je eutanazirana i kremirana po želji vlasnice. Pas je usmrćen uprkos naporima radnika skloništa za životinje koji su nedeljama pokušavali da odgovore ženinog advokata od ideje da taj deo testamenta sprovede u delo.

Emu su odveli kod veterinara, usmrtili je i kremirali u Ričmondu, u Virdžiniji. Njen pepeo su, zatim, predali advokatu radi sahranjivanja. - Više puta smo im napomenuli da mogu da predaju psa, jer se radi o zdravom psu koji bi vrlo lako našao dom - rekla je Keri Džons, upravnica skloništa za životinje "Česterfild".

U Virdžiniji je na snazi zakon prema kojem se kućni ljubimac smatra privatnim vlasništvom, odnosno imovinom, pa veterinari u ovakvim slučajevima smeju da obave eutanaziju. Takođe, mnoga groblja imaju opciju pokopavanja vlasnika s kućnim ljubimcima, pa se ovo pokazalo kao etička, a ne zakonska debata. Dr Keni Lukas, veterinar na drugoj klinici, rekao je da on ne bi izvršio ovakvu eutanaziju.

- Kad god se nađem u situaciji koja zahteva eutanaziju, to je strašno emotivna situacija. Uprkos raspravama o tome koliko je to etično, položili smo zakletvu da ćemo uraditi sve da životinja preživi. Međutim, to nosimo sa sobom. U profesionalnom smislu, to je strašno opterećenje - obrazložio je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading