DOKUMENTACIJA JE OBAVEZNA: Šta sve treba da znate ako putujete u inostranstvo sa ljubimcem

Autor:

Lifestyle

17.05.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obezbeđivanje potrebne papirologije za vašeg mezimca može da potraje i nekoliko meseci, a procedura nije bezazlena i jeftina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako sa psom odete na letovanje u inostranstvo ne zaboravite papirologiju

Bliži se sezona letovanja i, kao i svake godine, razmišljamo šta ćemo sa ljubimcima. Vlasnici se često odlučuju da svoje mezimce ostave kod kuće, ali ima i onih koji ne mogu da se odvoje od ljubimaca ili žele da i njih počaste putovanjem. Ukoliko spadate u tu grupu vlasnika, Srpski telegraf otkriva šta sve morate znati pre odlaska na put.

PAPIROLOGIJA

Ako želite da izbegnete švercovanje ljubimca i potencijalne kazne, njemu će biti potreban pasoš. Međutim, pravila nisu univerzalna.

Foto: Promo
Budimir Grubić

- Pravila se razlikuju od države do države. Naši stanovnici uglavnom putuju u EU, a da bi bezbedno poveli ljubimca, on mora biti čipovan, vakcinisan u roku, da ima pregled kod veterinara, pasoš i sertifikat koji se dobija na osnovu titra za antitela - kaže za Srpski telegraf direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić i napominje da vlasnici treba što pre da završe papirologiju jer celokupna procedura može da potraje nekoliko meseci. Takođe, dodaje i da vlasnici moraju dobro da se informišu o zakonima za životinje koji važe u državama u kojima putuju.

- Ljudi treba da se pridržavaju zakonskih normi u inostranstvu isto kao što ih poštuju u Srbiji. Uvek je poželjno da se ponesu povodac i zaštita za usta ako je u pitanju pas. Takođe je poželjno da ispoštuju pravila za karantin u državama koje to zahtevaju i da ne švercuju životinje - zaključuje Grubić.

PRILAGOĐAVANJE I TRANSPORT

Ako putujete na dalje destinacije, pametno bi bilo da nabavite prikladan boks ili transporter, a veterinari preporučuju da, ukoliko je to moguće, na put krenete kolima, a ne vozom ili autobusom.

- Preporučuje se da se životinja vozi u kolima zbog češćeg stajanja. Treba praviti pauzu na svaka dva-tri sata da bi ljubimac izvršio nuždu. Bitno je obezbediti dovoljno vode i hrane. Takođe se preporučuje da vlasnici imaju sredstva protiv povraćanja ukoliko ljubimcu bude muka u toku putovanja i sedative ako su nemirni - otkrio nam je veterinar Saša Kosijer i poručio je svim vlasnicima da ljubimce ne bi trebalo da voze u automobilu bez klime ako budu putovali u toku letnjih meseci.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Auto mora biti dobro rashlađen jer postoji opasnost od toplotnog udara koji može da ima fatalni ishod. Takođe ljubimci se ne smeju ostavljati u zatvorenom automobilu na visokoj temperaturi - objašnjava veterinar i dodaje da vlasnici treba dobro da se raspitaju o lokalnim bolestima i gde su obližnje veterinarske ambulante.

- Ljubimca treba zaštiti od prenosnika zaraza kao što su mušice. Takođe se moraju pripremiti prikladni lekovi u slučaju da dođe do oboljenja - ističe veterinar. Kosijer napominje i da, pored lokalnih bolesti, u toku putovanja vlasnici treba da se pridržavaju pravila koji važe i kod kuće. Ako su temperature visoke, ljubimce ne treba izvoditi napolje, treba im obezbediti više vode i hranu sa manje kalorija. Ako su u pitanju psi, ne treba ih šišati jer ih dlaka štiti od jakog sunca.

DOKUMENTACIJA NIJE JEFTINA

Pored dugog čekanja, za propisnu dokumentaciju je potrebno izdvojiti dosta novca.

Foto: Privatna arhiva
Veterinar Saša Kosijer

- Za titar na antitela se rezultat čeka 7-10 dana. Kada se dobiju rezultati, tri meseca nakon toga od veterinarske insprekcije se traži da se izda sertifikat za putovanja na engleskom jeziku. Titar antitela se radi jednom u životu ako se ne propuštaju redovne vakcine. U suprotnom se procedura mora ponoviti. Veterinar takođe mora da obavi pregled najviše dva dana pred putovanje - upozorava Saša Kosijer i kaže da cena za dobijanje celokupne dokumentacije varira zbog različitih cena u veterinarskim ambulantama.

- Neki veterinari naplaćuju 1.000, a ima i onih gde morate da platite 3.000 dinara za pregled. Za titar antitela mora da se izdvoji od 9.000 do 9.500 dinara, a kada se sve stavi na papir, za dobijanje pasoša mora da se izdvoji od 13.000 do 15.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading