Prvi dan sa štenetom: Šta je važno znati?

Autor: mojljubimac

Lifestyle

06.05.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste rešili da nabavite psa, odnosno štene, očekuje vas veoma uzbudljiv period. Prvi dani sa vašim novim krznenim drugarom su ujedno naporni i zabavni, predstavaljaju jedinstveno iskustvo i ujedno su presudni za vaš budući zajednički život.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mali Korgiji

Pre dolaska šteneta u vaš dom, neophodno je pripremiti kuću za njegov dolazak i nabaviti nekoliko stvari. Potrebno vam je sledeće:

- Hrana za štence
- Posuda za hranu
- Posuda za vodu
- Ležaljka za odmor i spavanje
- Ogrlica i povodac
- Pribor za negu dlake
- Igračke za pse

Prvi dan u novom domu

 

Kada vaše štene konačno stigne, najverovatnije će odmah po dolasku pokazivati znake opreza, zbunjenosti, potištenosti, možda čak i straha. Neki štenci odmah radoznalo istražuju novi prostor, traže čime mogu da se poigraju, trče za ukućanima. Njegovo ponašanje uslovljeno je karakternim osobinama i prethodnim iskustvom.

Ukoliko je štene potišteno, često je ovo reakcija na odvajanje od majke i braće i sestar iz legla. Oprez je normalno stanje tokom upoznavanja novog prostora, kao i strah prilikom upoznavanja novih osoba. Ukoliko ste udomili napušteno štene sa ulice, znaci anksioznosti mogu biti još izraženiji.

Iako ste i vi i ukućani verovatno uzbuđeni zbog dolaska novog člana, morate biti oprezni kako ga ne biste preplavili preteranom pažnjom. Sve ove novine kroz koje prolazi, mogu biti prilično uznemirujuće za njega. Verovatno ćete odmah želeti da ga držite u rukama, da mu ugađate i da ga mazite, ali nemojte. Pustite ga neko vreme da se adaptira na novonastalu situaciju. Stavite ga u njegovu ležaljku i pustite ga da sam krene da istražuje prostor oko sebe, a radoznalost će ubrzo nadvladati strah i oprez. Kada krene u istraživanje, pratite ga, ali bez naglih pokreta. Ukoliko imate drugog psa, nemojte ih spajati odmah prvog dana, jer i jednom i drugom ljubimcu to može biti veoma traumatično iskustvo.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kada se štene oslobodilo, ukoliko već hrabrije istražuje prostor, pokušajte da mu stavite ogrlicu. Ukoliko odbija, skinite je i posle sat vremena pokušajte ponovo. Ovaj postupak ponavljajte sve dok se štene ne navikne na prisustvo ogrlice oko vrata.

Kada je u pitanju nužda, na svakih pola sata ga odnesite na mesto koje je predviđeno za obavaljanje nužde i sačekajte da uradi nešto. Ukoliko imate dvorište, izvedite ga tamo, a ukoliko ste u stanu, nemojte ga odmah izvoditi na ulicu ili park ukoliko nije završen kompletan proces imunizacije vakcinacijom protiv zaraznih bolesti pasa. Kad god obavi nuždu na za to predviđenom mestu, pohvalite ga i nagradite.

Od prvog dana koristite njegovo ime, kako bi što pre naučio da se odaziva.

Prva noć u novom domu

Prva noć često ume da bude prilično problematična. Skoro da nema šteneta koje je prvu noć u novom domu prespavalo mirno. Želi da bude sa novim vlasnikom, cvili, laje, arlauče jer je ostavljeno samo. Preporuka u ovom slučaju je da budete tvrdog srca. Ostavite štene u čvrstoj kutiji iz koje ne može da iskoči i budite strpljivi. Možete mu ostaviti prigušeno svetlo dok se ne navikne na novi prosto. Ukoliko ga jednom povedete sa sobom u krevet, biće veoma teško da ga kasnije odviknete od te navike, pa povedite računa. Ovo može postati ozbiljan problem ukoliko na primer, imate štene nemačkog ovčara, ili recimo nemačke doge.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Prvih 10 dana

Kroz samo nekoliko dana štenetu će biti veoma ugodno u novom domu. Trebalo bi da je već upoznalo prostor, ljude i ostale ljubimce ukoliko ih imate i da se sada oseća slobodno u njegovom domu. Već se aktivno igra i pravi šettu grickajući delove vašeg nameštaja, garderobe i obuće. Ovo bi trebalo sprečiti. Nastavite ga obučavati metodom pozitivnih asocijacija.

Svaku pozitivnu naučeni i usvojenu radnju ili komandu nagradite verbalnom pohvalom ili poslasticom, a vaš krzneni drugar će želeti da vas zadovolji, ali će naravno i dalje ponekad grešiti. U ovom slučaju možete ga kazniti ignorisanjem, umesto vikom i batinama.

U prvih deset dana, štene će pronaći i svoje mesto za odmor u kući, a to može biti njegova ležaljka, fotelja, prostor ispod stola. Šta god da je taj prostor, on čini da se pas oseća udobno i sigurno.. U ovom periodu treba obaviti i redovne posete veterinaru i početi sa primenom higijenskih mera. Već sada možete početi sa obukom korišćenja povoca tako što ćete ga zakačiti na ogrilicu, a zatim pustiti da štene hoda samostalno kako bi se priviklo. Postepeno u kućnim uslovima vežbajte šetnju. Ponovićemo, ukoliko nije završen proces vakcinacije, nemojte ga voditi na mesta gde može doći u kontakt sa drugim psima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prvih mesec dana

U prvih 30 dana. vaš ljubimac treba da nauči da se redovno odasziva na svoje ime kao i da stekne naviku obavljanja nužde tokom šetnje ili na za to određenom mestu u domu. Trebao bi da odgovara na jednostavne komande kao što su „dođi“, „sedi“ i „mesto“. U šetnji sada već normalno koristite povodac, a kada su u pitanju obroci, trebao bi biti naučen na vreme i mesto za oborke.

U ovom periodu treba da završite osnovne preglede kod veterinara i da sprovodite čišćenje od parazita. Bilo bi dobro da ga naučite na vožnju automobilom i ostavljanje u kući bez prisustva drugih osoba (sam u kući). Možete posetiti prijatelja sa decom ili kućnim ljubimcima, jer je ovo važno kako bi se pas naučio na prisustvo i komunikaciju sa okolinom. Posebna pažnja treba da se posveti zbližavanju i normalnoj komunikaciji sa drugim, starijim ljubimcem u kući, bilo da se radi o psu ili mački. Stariji ljubimci se teže privikavaju na prisustvo novog stoga malo više pažnje posvetite starijem. Svaku pozitivnu reakciju nagradite pa će stariji ljubimac vremenom naučiti da je mlađi pas izvor i zadovoljstva, a ne samo neprijatnosti.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Prvih 30 dana zajedničkog života sa štenetom imaju ključnu važnost za budućih petnaestak godina. Ono što štene usvoji kao pozitivno iskustvo i ponašanje u ovom periodu olakšaće dalje učenje i sprečiće pojavu nepoželjnog ponašanja pa i poremećaja u ponašanju.

Pre nego što nabavite štene, posavetujte se sa veterinarom o potrebama šteneta i neophodnim koracima koje treba da preduzmete kako bi obezbedili dug, zdrav i radostan život svog ljubimca. Naravno i vas i vaše porodice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading