Kako da očistite svog ljubimca od parazita i zašto je to veoma važno za njegovo zdravlje

Autor: mojljubimac.info, republika

Lifestyle

05.05.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko imate ljubimca, važno je znati da je čišćenje od parazita veoma bitna stavka u brizi o životinjama. Postoje mnogi vlasnici koji ovu stavku previde ili je smatraju nevažnom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Nažalost, paraziti mogu da izazovu velike komplikacije kod životinja, teške bolesti pa i da dovedu do smrti, stoga je veoma važno informisati se o parazitskim oboljenjima i redovno svog ljubimca čistiti od svih vrsta parazita.

Paraziti mogu da budu spoljni i unutrašnji. Spoljni su krpelji, buve, šugarac, vaši, parazit demodikoze, a unutrašnji oble gliste i pantljičare (creva), srčani crv (krvotok).

Spoljni paraziti se tretiraju raznim praškovima, rastvorima i ampulama. Svi ovi preparati mogu da se kupe u pet šopovima, veterinarskim apotekama i ambulantama, a pre upotrebe bilo kog preparata obavezno se konsultujte sa vašim veterinarom.

Kada su u pitanju štenci, oni obično u novi dom stižu sa otprilike šest nedelja starosti i ubrzo sledi prvo čišćenje štenaca od parazita i vakcinacija. Čišćenje od parazita je obavezno uradite pre vakcinacije. U tom uzrastu čiste se od unutrašnjih parazita – glista i pantljičare.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne dozvolite da se vaš ljubimac razboli

NAJČEŠĆA OBOLJENJA KOJA IZAZIVAJU PARAZITI
 

DEMODEKS

Demodikoza – izaziva je parazit koji je redovan parazit kože, ali se bolest ispoljava u slučaju da se količina tog parazita drastično poveća ili imunitet životinje drastično opadne. Nastanak ove bolesti mogu da podstaknu i stres (izbacivanje životinje na ulicu, selidba, okot, neke traume), loša ishrana i hormonski poremećaji. Odlikuje se gubitkom dlake, ali bez izraženog svraba.

Tretman i lečenje: Lečenje ovog oboljenja je dugotrajno i mora da bude pod kontrolom veterinara. Početni stadijumi mogu uspešno da se izleče uljem propolisa.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Zaštite svog ljubimca od parazita na pravi način

ALERGIJSKI DERMATITIS

Alergijska iritacija kože izazvana buvama. Prepoznaćete je po opadanju dlake od učestalog češanja, najčešće u predelu korena repa, šapama, stomaku.

ŠUGA

Izaziva je parazit šugarac, prenosi se kontaktom i javlja se najčešće u lošim higijenskim uslovima. Prepoznaćete je po opaloj dlaci, čvorićima i ranama na koži.

CREVNI PARAZITI

Oble gliste i pantljičare mogu da dovedu do ozbiljnih stanja ljubimca zbog velike iritacije creva koja dovodi i do bakterijskih i virusnih infekcija, zatim lošeg usvajanja hranljivih materija, opšteg lošeg zdravstvenog stanja, čak i smrti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vodite računa o njihovoj ishrani

PIROPLAZMOZA – BABEZIOZA PASA

Piroplazmoza je veoma teško oboljenje izazvano parazitima koji pripadaju Protozoama, a prenose ih krpelji. Ovi paraziti uništavaju crvena krvna zrnca – eritrocite i tako dovode do anemije (malokrvnosti). U početku se javlja visoka temperatura koju prati malaksalost i bezvoljnost psa. Kasnije se javlja anemija, žutica i pojava krvi u mokraći. Moguće je i povraćanje.

SRČANI CRV

Bolest srčanog crva ili dirofilariaza je ozbiljno i potencijalno fatalno oboljenje. Uzročnik je krvni parazit. Glavni prenosioci bolesti odnosno parazita su komarci.

Srčani crv se nastanjuje pretežno u plučnim arterijama (plućnim velikim krvnim sudovima) i prvi simptomi koji se ispoljavaju jesu simptomi disajnih oragana: kašalj, zamor (čak i nesvestice), kao i gubitak kondicije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading