OTKRIVAMO KAKO DA SE REŠITE UPORNOG PROBLEMA: Lečite upalu ušiju na vreme

Autor:

Lifestyle

03.05.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najčešće se javlja kod pasa koji imaju spuštene uši. Kanal se sužava, protok vazduha je manji i razvijaju se infekcije koje mogu da dovedu do drugih oboljenja.

RepublikaFoto: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
Psi sa spuštenim ušima su podložniji upalama

Kao i ljudi, i životinje mogu da obole od raznih upala, ali za razliku od nas one ne mogu rečima da kažu kada im nešto smeta. Jedan od čestih problema kod pasa je upala ušiju, a Srpski telegraf otkriva kako da prepoznate ovu pojavu i na koji način da se izborite s njom.

VELIKI PROBLEM

Iako možda na prvi pogled deluje bezazleno, upala ušiju može vašem mezimcu da napravi veliki problem jer se pored sluha, tu nalazi i centar za ravnotežu, a blizu je i mozak.

Foto: Privatna arhiva
Veterinar Saša Kosijer

- Ušni sistem je jedan od glavnih sistema u organizmu psa. Mogu se upaliti spoljašnji ušni kanal, srednje i unutrašnje uho. Opasno je što se u srednjem uhu nalazi centar za ravnotežu i upala može da dovede do poremaćaja u tom centru. Unutrašnje uho je veoma blizu mozga i upala može tu da napravi problem - kaže za Srpski telegraf veterinar Saša Kosijer i naglašava da najčešće dolazi do upale spoljašnjeg uha, a da su najpodložniji psi koji imaju spuštene uši.

- Najčešće upale ušiju imaju psi sa spuštenim ušima, poput maltezera. Zbog takvog oblika uha, protok vazduha je manji, uho se ne provetrava kako treba i to stvara povoljnu sredinu za razvoj infekcija - upozorava Kosijer i dodaje da je kod pasa koji imaju otvorene uši provetravanje bolje, pa je baketrijskih i gljivičnih infekcija je manje. Međutim, tu može da dođe do drugih problema poput upadanja stranih tela u uvo, a ta strana tela takođe mogu dovesti do pojave oboljenja.

Takođe, objašnjava veterinar, česta pojava gljivičnih infekcija u ušima je pokazatelj slabijeg imuniteta, a neretko je i indikator da je kuca na nešto alergična.

ODMAH KOD VETERINARA

Zapaljenje ušiju može biti jednostrano, tj. može se upaliti samo jedno uvo, ili se mogu istovremeno upaliti oba. Prvo što treba da uradite ako primetite problem je da se javite veterinaru.

- Redovna upala ušiju dovodi do suženja kanala, smanjuje se protok vazduha i češće dolazi do infekcije koje mogu da dovedu do gomile drugih problema, poput oštećenja sluha ili pojave bradavica i tumora. Zbog toga je važno da se vlasnici odmah obrate veterinaru. Upala ušiju može biti jako opasna i sa njom se ne treba igrati - kaže veterinar i objašnjava da lečenje upale nije zahtevno, ali najpre treba utvrditi koja vrsta upale je u pitanju.

- Prvo treba odraditi mikrobiološki pregled da se prepozna tip upale. Skupoća lečenja zavisi od samog problema. Spoljašnji kanal se najlakše leči i to je najjeftiniji tretman. Što se više ide ka unutrašnjosti, tretmani su skuplji. Upale se uglavnom leče terapijom ili kapima, a operativni zahvati su neophodni jedino ako se stvore pojave poput tumora - objašnjava veterinar.

Kako prepoznati upalu?

  • Foto: Promo
    Bolni jauci - upala uveta tera pse da se često češu i to dovodi do bolnih jauka ukoliko upala postoji
  • Maženje - pomazite svog psa u predelu ušiju, ako dođe do nekarakterističnog jauka ili pas počne da se sklanja, to može biti jedan od indikatora
  • Neprijatan miris - jedan od prvih indikatora. Ako je u pitanju upala samo jednog, javlja se razlika u mirisu dva uveta. Ako su oba uveta u pitanju, onda se razlika u mirisima neće prepoznati, ali će miris i dalje biti neprijatan
  • Cerumen - pojava sekreta ili cerumena u ušima psa je jasan pokazatelj da nešto nije u redu. Braon boja ukazuje na gljivice, crna na parazite, a žut sekret se može javiti kao posledica prisustva bakterija
  • Krvarenje - javlja se ukoliko je u uvetu došlo do nekih lezija ili povreda unutar uha
  • Vlažnost oko ušiju - pokazatelj da nešto nije u redu. Uvo bi trebalo da bude suvo, bledoružičaste boje bez crvenila

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading