POTPIS ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA: Još dva dana skupljamo podršku za bolju budućnost

Autor:

Lifestyle

19.04.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Onlajn peticiju za veće kazne za zlostavljače koju su pokrenuli Srpski telegraf i ORCA do sada je potpisalo više od 27.000 ljudi, a predstojeći vikend je poslednja šansa da se uključite u borbu

RepublikaFoto: pixabay.com
Naš cilj je da životinjama obezbedimo bolju budućnost

Svedoci smo zverskog ophođenja prema životinjama. Društvene mreže su razotkrile ogroman problem kada je dobrobit životinja u Srbiji u pitanju. Gotovo svake nedelje se objavi fotografija, video ili vest o nekom zverstvu. To nas je nateralo da sa organizacijom ORCA Ministarstvu pravde predamo inicijativu za izmenu Krivičnog zakona, a naš cilj je da se kazne za zlostavljače povećaju. U ministarstvu su nam potvrdili da je inicijativa trenutno u rukama radne grupe i da od nje zavisi da li će naš predlog biti ići na dalje razmatranje. Kako bi pokazali ministarstvu koliko je ova inicijativa bitna, pre dva i po meseca smo pokrenuli onlajn peticiju koja je naišla na neverovatan odziv.

BOLJA BUDUĆNOST

Polako, ali sigurno, privodimo kraju prikupljanje potpisa. Do kraja vikenda će svi koji žele da nas podrže moći da potpišu peticiju za veće kazne za zlostavljače životinja i bolje sprovođenje zakona i time pomognu da obezbedimo bolju budućnost za sve životinje u Srbiji.

- U ponedeljak podvlačimo crtu. Do kraja vikenda možete svojim potpisom da podržite uvođenje strožih kazni za zlostavljače životinja. Za dva i po meseca peticiju je potpisalo preko 27.000 ljudi - kaže za Srpski telegraf Elvir Burazerović, direktor organizacije ORCA, i naglašava da su u organizaciji prijatno iznenađeni brojem prikupljenih potpisa za ovako kratko vreme.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Novinarka Srpskog telegrafa predaje inicijativu Ministarstvu pravde

- Ovo je samo potvrda je je inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika koju smo pokrenuli istinska potreba građana Srbije i da su oni svesni ozbiljnih posledica koje zlostavljanje životinja ima kako po životinje, tako i po ljude. Zlostavljanje životinja ne samo da grubo povređuje njihovu dobrobit, već je često pokazatelj i drugih oblika nasilja, kao što je nasilje u porodici. Zbog toga suprotstavljanje nasilju prema životinjama znači i prevenciju i zaštitu od nasilja uopšte - objašnjava Burazerović.

NIJE KASNO DA POTPIŠETE

U ponedeljak se svode računi i nadamo se da ćemo poslednjeg vikenda skupiti mnogo potpisa.

- Pozivamo građane da podrže našu borbu za bolji život životinja i da potpisom podrže našu borbu. Peticija se može naći na sajtu ORCA www.orca.rs i na Fejsbuk stranici naše organizacije pri vrhu objava - apeluje Burazerović. Srpski telegraf se pridružuje pozivu organizacije ORCA i moli sve čitaoce da se potpisom uključe u borbu. Kada završimo prikupljanje potpisa, peticiju ćemo predati Ministarstvu pravde. Zbog toga želimo da skupimo što više potpisa, jer veća podrška znači i veću mogućnost za uspeh.

Potpisala i Lidija Vukićević

Bivša radikalka i borkinja za prava životinja Lidija Vukićević podržala je inicijativu Srpskog telegrafa i Orke za izmenu Krivičnog zakonika i potpisala je onlajn peticiju.

- U prvom sam redu kada je borba za dobrobit životinja u pitanju. Više volim životinje od ljudi, iz 1.001 razloga. One su sačuvale svoju prirodu. Sve ono što bi čovek trebalo da ima, životinje su zadržale. Spasla sam mnogo pasa sa ulice i udomila veliki broj. Imate moju punu podršku. Potpisala sam onlajn peticiju i pozivam sve dobronamerne ljude u Srbiji i šire da se uključe u borbu i da potpišu peticiju - rekla je Lidija za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: instagram.com/vukiceviclidija

Milica Dabović uz Srpski telegraf

Osvajačica zlatne medalje na Eurobasketu 2015. i bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Riju, bivši kapiten ženske košarkaške reprezentacije Milica Dabović takođe je dala punu podršku našoj inicijativi.

- Ko ne voli životinje, ne voli ni ljude. Drago mi je što jedna takva inicijativa postoji. Van svake pameti je da se nedužne životinje zlostavljaju i ubijaju. Moj sin odrasta sa dva psa, a jedan od njih me je spasao iz očaja više puta. Svim srcem podržavam vašu inicijativu i nadam se da će se kazne pooštriti. Pozivam sve plemenite ljude da se zajedno udružimo i potpišemo peticiju koja će sprečiti bolesne umove da povređuju životinje jer će to sutra uraditi i ljudima - poručuje Milica Dabović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Ćosić Milos

21.04.2019 19:49

Potpisujem

Slavica

21.04.2019 21:09

Potpisujem

Zorica

21.04.2019 23:32

Potpisujem

alexandra

22.04.2019 12:20

Gdje mogu da potpišem