Mačje selo - iz celog sveta dolaze da ih slikaju

Autor: Republika

Lifestyle

12.04.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stotine mačaka različitih vrsta slobodno luta Houtongom, malim mestom na Tajvanu, a ljubitelji životinja dolaze iz celog sveta da ih fotografišu, da ih hrane i igraju se s njima.

RepublikaFoto: Photo by Jerry Wang on Unsplash
Foto: Ilustracija

Houtong, selo koje je nekada važilo za jednu od najbitnijih rudarskih zajednica na Tajvanu, danas je poznato kao Mačje selo. Stotine mačaka različitih vrsta slobodno luta ovim malim mestom, a ljubitelji ovih životinja dolaze iz celog sveta da ih fotografišu, hrane i igraju se s njima. 

Početkom 20. veka selo Houtong je bilo najveći i tehnološki najnapredniji rudarski centar na Tajvanu. Međutim, u trenutku kada su električna energija i nafta zamenili ugalj, hiljade radnika su ostale bez posla, a u potrazi za poslom i boljim životom napustili su ovo mesto. Broj stanovnika se sa 6.000 smanjio na nekoliko stotina, a selo je ubrzo postalo zaboravljeno. 

Sve se promenilo 2010. godine kad je jedan fotograf, koji je inače ljubitelj mačaka, počeo da piše blogove o rastućoj populaciji mačaka u ovom selu. Ubrzo je Houtong postao raj za ljubitelje mačaka, a koji su postali izvor prihoda za meštane. Houtong svake godine poseti čak milion turista, a kako bi pokazali svoju zahvalnost lokalni meštani su na sebe preuzeli brigu o mačkama. 

Tužna strana ove priče su ljudi koji žele da napuste svoje ljubimce, pa ih jednostavno odnesu u Houtong pretpostavljajući da će se za njih pobrinuti meštani. Direkcija za zaštitu životinja i zdravstvenu inspekciju Novog Taipeija je procenila da je selo Houtong dom za oko 286 mačaka, a zbog sve većeg broja ovih životinja volonteri jedva uspevaju sve da pregledaju i vakcinišu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading