KUĆNI LJUBIMCI JAČAJU IMUNITET: Psi i mačke protiv ekcema i alergija

Autor:

Lifestyle

03.09.2017

02:13 >> 03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deci u ranoj fazi odrastanja četvoronošci (ukoliko se ustanovi da nisu alergični na njih) mogu da poboljšaju imunitet i spreče mnoga oboljenja, poput astme, što je i nauka potvrdila. Što se tiče starijih ukućana, kućni ljubimci deluju umirujuće, snižavaju holesterol i sa njima je zagarantovano dobro raspoloženje koliko god da vam je teško u životnim situacijama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dete može da ozdravi pored kućnog ljubimca

Danas većina roditelja ne dozvoljava deci da drže kućne ljubimce zbog straha od alergija, astmatičnih napada i mnogih imunoloških problema pod pretpostavkom da su kućni ljubimci izvor zaraze. Ukućani veruju da krzno kućnih ljubimaca izaziva astmu, ekceme i druge zdravstvene probleme ne uzimajući u obzir da, što više dete drže pod staklenim zvonom, ono će postati neotpornije na bakterije i imunološke probleme.  Predstavljamo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da razmislite o udomljavanju ljubimaca koji će isceliti vaš duh i telo i pomoći u razvoju svakog deteta.

EKCEMI

Deca sa ekcemima mogu imati mnogo koristi od pasa, ali ne i od mačaka, kažu istraživači sa Univerziteta u Sinsinatiju. Ekcemi se najčešće javljaju u ranom detinjstvu, a ponekad opstanu i u odraslom dobu jer ekcem može da bude hronično stanje isušene kože, koja postaje osetljiva.

- Broj dece sa alergijskim ekcemima je u porastu, ali razlozi za to su nejasni. Naše istraživanje sugeriše da izloženost kućnim ljubimcima u ranoj fazi odrastanja može imati zaštitni efekat protiv razvoja budućih alergija među stanovništvom visokog rizika - kaže autor studije "O značaju ljubimaca za zdravlje ljudi" docent Toli Epstajn sa Univerziteta u Sinsinatiju.

ALERGIJA

Dermatolog doktorka Gorana Isailović ističe da se imunološki sistem razvija upravo u uslovima gde dete neće živeti u sterilnoj okolini; nasuprot tome trebalo bi da bude okruženo životinjama i nečistoćama kako bi zdravo odrastalo i pravilno razvijalo svoj imunitet.

- Ukoliko se dete drži pod staklenim zvonom, njegov imunitet neće biti stimulisan da se brani od spoljašnjih uticaja i tako će reagovati burnije. Apsolutno se slažem sa činjenicom da su deca mnogo otpornija kada žive sa kućnim ljubimcima i kada su izložena prljavštini kako bi postali otporni. Dešavalo se da starije dete ima alergiju i sklonost ka astmi, a do tada nisu imali ljubimca, s druge strane mlađe dete koje je još u ranoj fazi razvoja imalo psa uz sebe nije bilo sklono nijednom zdravstvenom problemu - ističe Isailović.

PROTIV DEPRESIJE

Pas se posebno preporučuje melanholičnim i usamljenim osobama koje su sklone depresiji. Vlasnici su prinuđeni da se više kreću i da budu fizički aktivni jer kuče voli da se aktivno igra, a ovaj četvoronožni ljubimac pomaže i roditeljima u velikim porodicama da se oslobode stresa jer deca rado provode vreme uz svog mezimca.

HOLESTEROL I KRVNI PRITISAK

Način na koji životinje isceljuju vrlo je jednostavan. Ne postoji nikakva mistična tajna pasa i mačaka, oni nemaju natprirodne moći, već dar da svoju pozitivnu energiju prenose na ljude. Naime, psi i mačke podstiču naše pozitivne emocije, što organizam dovodi do ozdravljenja, jer zdravlje isključivo zavisi od vaših misli. Sama njihova prisutnost izuzetno povoljno deluje na naš organizam. Prema istraživanju australskog instituta "Baker Medical Research" sprovedenom na 6.000 ispitanika, potvrđeno je da osobe koje imaju kućne ljubimce u proseku imaju niži krvni pritisak i holesterol u krvi, pa su u skladu s tim manje izloženi riziku od infarkta. Osim toga, svako ko ima kućnog ljubimca primoran je da se kreće i boravi na svežem vazduhu, u prirodi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading