Miševi kao ljubimci: Kako vam se dopada ova ideja?

Autor: B92.net, Republika

Lifestyle

05.03.2019

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miševi potiču iz centralne i južne Azije, ali su kao veoma prilagodljive životinje, brzo zauzeli veći deo zemaljske kugle. Spadaju u familiju glodara, u klasi sisara. Najrasprostranjeniji tip miša kao kućnog ljubimca je domaći miš. Prema nekim podacima postoji oko 700 varijeteta miševa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neke karakteristike miša, koje se primete na prvi pogled, su njihovi prednji zubi koji rastu tokom celog života, pa je mišu prema nekim izvorima potrebno osigurati mineralni kamen, drvo ili neki drugi predmet za grickanje, kako bi mu zubi uvek bili u dobroj formi. Veličina odraslog miša je oko 6 cm, bez repa. Mišići se rađaju gluvi, slepi i bez dlake.

Ponašanje

Miševi su noćne životinje i veoma su društveni. Aktivni su u toku večeri i noći, u toku dana su prilično mirni. Budući da je reč o društvenim životinjama, najbolje ih je čuvati u grupi. Par ženki je najlakše rešenje, iako su veće grupe uvek bolje, ukoliko postoji dovoljno prostora u kavezu. Trebalo bi izbegavati držanje dva mužjaka u istom kavezu, osim ako nisu iz istog legla, ali im, i u tom slučaju, treba obezbediti dovoljno prostora (mužjaci koji se ne poznaju će se skoro sigurno sukobljavati).

Gde ga držati?

Preporučuje ste što veći životni prostor, jer miševi kao i ostale životinje vole što veću slobodu kretanja. Trebalo bi nabaviti kavez sa horizontalnim žicama, zbog penjanja, pri čemu treba voditi računa o širini žica u kavezu, jer miševi mogu da se provuku kroz veoma male rupe. Zbog toga se preporučuju i terarijumi. Potrebno je obezbediti mekanu podlogu, uglavnom od piljevine (drveta) i sušeno seno za grickanje i uređivanje kućice. Kućica treba da bude uzdignuta od dna posude, a čišćenje se obavlja svakih 3 do 4 dana. Miševi vole svoju privatnost pa im treba obezbediti dovoljno veliku kućicu u koju uvek može da se zavuče. Kavez bi trebao biti dalje od promaje, direktnih sunčevih zraka i ne nadohvat ostalim kućnim ljubimcima, ukoliko postoje u domu.

RepublikaFoto: youtube.com/ GeoBeats News
Foto: Ilustracija

Ishrana

Osnovna hrana za miševe su razne semenke pšenice, ječma, neprženog suncokreta, ovsa i slično. Najviše se praktikuje ovas (zob), u mešavini sa ostalim, jer je on najhranljiviji i najlakši za stomak (probavu). Miševima ne treba davati ništa od ljudske hrane. Miševi imaju veoma brz metabolizam tako da često jedu, a ako postoji nedoumica oko izbora hrane, najbolje rešenje jeste gotova koomercijalna hrana napravljena za njih. Od poslastica mu se može davati sveže voće i povrće, uvek oprano i nikada hladno. Pored hrane, uvek mu treba obezbediti svežu vodu.

Zdravlje 

Miševi ne prenose nikakve zarazne bolesti, naravno, ako su kupljeni kod uzgajivača ili u proverenom pet šopu. Ako u kućnim uslovima nemaju rekreaciju, dolazi do gojaznosti, depresije, srčanih problema i prerane smrti ljubimca.  Zbog toga je neophodno da miševima obezbedite točkove za trčanje.

RepublikaFoto: printscreen/vimeo.com
Foto: Ilustracija

Razmnožavanje

Miševi su spremni za reprodukciju već između šeste i osme nedelje života, iako je ovo prilično stresno za ženke, pa bi trebalo izbegavati parenje u ovako ranom životnom dobu. Ukoliko u radnji drže mužjake i ženke zajedno, može se desiti da je kupljena ženka trudna a da vlasnik to i ne zna. Da bi se razlikovali polovi, treba pogledati ispod repa analni i genitalni otvor – kod ženki su ova dva otvora bliža.

Higijena

Miš je veoma čista životinja, kupa se i umiva više puta dnevno, slično mačkama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Igra i zabava

Miševi zahtevaju raznolikost u igranju i vežbanju (vole da trče u točku). Veoma bitna stvar kod točkova je da moraju biti popunjeni, nikako rešetkasti. Točkove možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama za kućne ljubimce. Pored toga, obožavaju tunele, komade drveta i drvene kućice, male kartonske kutije, merdevine. Miševi su životinje koje vole da se zavlače u rupe, da kopaju po piljevini i prave zaklone i tunele. Vodite računa da materijal od kog su tuneli ne upija mirise.

Životni vek

Kratak životni vek je jedan od najvećih nedostataka kada su u pitanju ovi ljubimci. U proseku žive oko godinu i po do dve godine, a retko, neki primerci mogu živeti i do 3 godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading