Brine vas šta jede? Ovi sastojci se nalaze u slatkišima za pse

Autor: infobir.rs

Lifestyle

29.01.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlučili ste da počastite svog ljubimca pravom poslasticom kupovinom u nekom petšopu, ili listate recepte za ljubimce tragajući za poslasticom koju ćete mu napraviti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dobro je da znate koji se sastojci najčešće koriste u poslasticama za pse. 

Brašno od celog zrna ili ovseno brašno 

Brašno od celog zrna ili ovseno brašno preporučuju se kao zamena za belo brašno i kvasac, koje psi ne bi trebalo da jedu. Između ostalog, ovo brašno pospešuje varenje i stvara osećaj sitosti, a u isto vreme – povoljno utiče na smanjenje anksioznosti psa. Naši verni prijatelji ponekad mogu da razviju alergiju na određeni tip brašna, pa je važno konsultovati veterinara pre pripremanja poslastice za ljubimca. 

Med i cimet 

Čokolada je obično glavni sastojak većine kolača za ljude, ali je izuzetno štetna za vašeg psa. Zbog toga se u psećim poslasticama umesto šećera i čokolade koriste med i cimet. Med je (dozirano, i bez dodatnih sastojaka) zaista dobar za ublažavanje bolova, dok se cimet posebno preporučuje u ishrani starijih pasa, naravno – u malim količinama. 

Mladi sir i prirodni jogurt bez laktoze 

Ova dva sastojka vrlo su korisna jer pružaju kalcium i jačaju imuni sistem psa. Mleko se inače ne preporučuje u ishrani pasa upravo zbog njihove česte intolerancije na laktozu. 

Pileća džigerica 

Mnogi recepti za pse sadrže piletinu. Pileća džigerica posebno se preporučuje jer je veoma dobra za razvoj mišića. Ipak, psi bi trebalo da jedu samo termički obrađeno meso, očišćeno od kostiju i u količinama koje propiše njihov veterinar. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Voće 

Banana, pomorandža, kokos i jabuka bogati su vitaminima i blagotvorno deluju na celokupno stanje ljubimca. Zbog toga većina recepata za pseće poslastice sadrži upravo voće kao neizostavnu komponentu. 

Povrće 

Povrće koje se najčešće preporučuje za pravljenje poslastica za pse je šargarepa. Pored nje, neki recepti sadrže brokoli i slatki krompir. 

Jaja 

Psi mogu da jedu jaja, ali umereno – ne više od jednom nedeljno, i to – termički obrađena jaja. Zbog ovoga većina recepata za pse ne sadrži nijedno, ili sadrži samo jedno jaje, kao vezivni element. 

Puter od kikirikija 

Verovatno ste primetili da je puter od kikirikija prisutan u gotovo svakom receptu za pse. Ipak, važno je da to bude nezaslađeni puter, bez aditiva, konzervansa i veštačkih aroma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading