Opravdano! Evo zašto vaša mačka beži od kuće

Autor:

Lifestyle

23.01.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaša maca beži od kuće iz sasvim opravdanih razloga!

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Vlasnici mačaka proživljavaju najveće brige u trenucima u kojima primete da njihovog ljubimca nema kod kuće, i to po nekoliko sati, pa čak i dana. U ovim trenucima treba reagovati mudro i smireno, ali uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

Ovo su najčešći:

Mačke odlaze od kuće radi reprodukcije. One izlaze kako bi pronašle partnera za parenje. Neke mačke, takođe, odlaze od kuće i u vreme porođaja, tražeći mirno i bezbedno okruženje za ovaj čin. 


Mačke imaju širi osećaj teritorijalne svojine nego njihovi vlasnici. Tako neke među njima kao sopstveni prostor mogu da doživljavaju i dvorište, ili čak i čitavu ulicu, te njihovo izlaženje iz kuće za njih, zapravo, ne znači i napuštanje sopstvenog prostora. 

Lovački instinkt snažan je i kod pitomih, domaćih mačaka, te neke od njih izlaze napolje radi lova.

Ako ste se nedavno preselili, važno je da znate da su mačke, kao i psi, bića navike i da ih na ovakav korak treba pažljivo pripremiti, inače se može desiti da ne private promenu i beže od kuće, u potrazi za prethodnim staništem. 

Verovali ili ne, neke mačke vode "dvostruki život". Ako vaša mačka svakoga dana izlazi u isto vreme i vraća se negovana i zadovoljna, moguće je da ju je neko od komšija navikao da je svakodnevno hrani i otvara za nju vrata svog doma. 

Mačke nestaju i kada im u domu u kome borave nešto smeta, ili im nije dovoljno zanimljivo, a neki zvuci, mirisi ili pokreti iz spoljašnjosti obećavaju bolje uslove i veću zabavu.

Ponekad to "bolje mesto" može da bude i prostor mira, ako je u domu previše bučno. 

Mačke ponekad beže iz doma kada se u njemu dogodi neka značajnija promena – poput dolaska bebe, i kada se zbog toga osećaju ugroženo ili zapostavljeno. 

Nešto slično dešava se i kada u dom stigne nova životinja, koja privlači i dobija pažnju na koju je mačka do tada navikla. 

Mačke su po prirodi veoma radoznale. Lutajući unaokolo, može se dogoditi da se zaglave na nepoznatom prostoru, te da zbog toga ne dolaze kući, iako bi želele.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading