Treba li sardinama da hranite vaše ljubimce?

Autor: b92.net

Lifestyle

05.01.2019

03:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psi i mačke su veliki ljubitelji hrane, a neke rase su čak i alavije u odnosu na druge. Psi obožavaju meso i proizvode od mesa ili mesne prerađevine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Mačke ne zaostaju mnogo za psima, iako su dosta probirljivije oko hrane. Da li onda jednima i drugima ponuditi sardinu iz konzerve? Prva prednost je što se sardina može kupiti gotovo svuda, u bilo koje doba dana i noći. Ali da li su one preporučljive za životinje? 

- Sardine mogu biti male, ali su moćne kada je reč o ishrani kućnih ljubimaca - kaže savetnica za ishranu Selija Kučer, poznata kao iscelitelj hranom. Zapravo, ova mala riba je veliki plus.

- Pošto su sardine male, imaju tendenciju da imaju mnogo manje žive nego veće ribe, što ih čini idealnim izborom za ljude.

Evo zašto su zdrave za pse: "Sardine su pune omega-3 masnih kiselina i koenzima K10 (CoK10)".

Foto: Le Petit

- Masne kiseline, koje ova riba sadrži, su dobra prevencija protiv raka, protiv smanjenja upale i dobre su za jačanje imunog sistema. CoK10 podržava zdravo srce i cirkulaciju. Masne kiseline takođe pomažu razvoju mozga, što ih čini dobrim za štence i mačiće - objasnila je Kučer. 


Ubihinon, poznat i kao CoQ10, takođe je odličan za sprečavanje bolesti zuba kod pasa, mačaka i ljudi.

Jedno upozorenje kada govorimo o sardinama za pse: Preskočite sardine u sosu - kao što su ulje, senf ili kečap - i proverite ploču sa sastojcima za najslabije dostupne uzorke natrijuma, savetuje portal dogster

- Kada kupujete sardine, potrudite se da pronađete divlje ulovljene, upakovane u vodu - upozorava Kučer i dodaje da nema potrebe za više ulja, soli ili bilo kojih drugih sastojaka jer neki od njih mogu da budu štetni. Takođe, ljubimce ne bi trebalo hraniti sardinama svakodnevno, jer previše ribe može da formira kristale kod mačaka.

Još jedna stvar, koju treba imati na umu kada govorimo o sardinama za pse je da mala sardina sadrži oko 25 kalorija i 175 mg omega-3 masnih kiselina, što može biti prilično značajna poslastica za pse. Da biste smanjili unos kalorija, secite sardine za pse na nekoliko delova.

Foto: pixabay.com

- Ako imate većeg ljubimca, dajte im više proporcionalno. Mački se može dati pola sardine. Bez brige o kostima, za pse ili mačke su bezbedne i takođe će obezbediti malo kalcijuma. Ako ste još uvek zabrinuti za kosti, rezanje sardina na male delove pomoći će - savetuje ona. 

Prema rečima doktora Endrua Veila, voda u kojoj su sardine upakovane takođe čini odličan, ukusan umak za pse ili mačke

- Sok od sardine je takođe odličan za maskiranje neprijatnog mirisa lekova koji se teško gutaju - kaže Veil i dodaje da ako treba da ubedite svog ljubimca, možete rastvoriti tablete i pomešati ih sa tečnošću. To obično funkcioniše. 

Kada počnete davati svojim ljubimcima novu hranu (poput sardina), ova dva stručnjaka savetuju da se počne polako i sa malom količinom. Sardine ne bi trebalo da izazivaju stomačne smetnje, ali bolje je biti siguran nego imati bolesnog ljubimca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading