A POSLE SEK*A... Manje rizična doza nikotina

Autor:

Lifestyle

25.07.2022

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ustati ili spavati još pet minuta? Šta jesti danas? Izaći u grad ili ostati kod kuće? Zapaliti cigaretu posle seksa? Život savremenog čoveka je svakodnevno „opterećen" dilemama. Neke od njih su uobičajene i ne izazivaju nikakve štetne posledice, ipak postoje trenuci u kojima pojedine odluke mogu značajno da utiču na naše zdravlje.

A POSLE SEK*A... Manje rizična doza nikotina

Foto: Photo by cottonbro from Pexels

Primeniti princip smanjenja štetnosti 

Kod takvih nedoumica koncept smanjenja štetnosti može biti od velike koristi. Njegovom primenom na različite odluke možemo dosta umanjiti potencijalno neželjene efekte naših postupaka.

Najjednostavniji primer upotrebe ovog koncepta je u ishrani.

Znamo koliko je važna pravilna ishrana, ipak svi dođemo u iskušenje, te postaje nemoguće odoleti sočnim burgerima, pici ili slatkim iskušenjima. Sutradan ili u narednim danima obično odlazimo u drugu krajnost i krećemo sa drastičnom dijetom.

Stručnjaci su utvrdili da drastično odricanje ili rigorozne dijete mogu uzrokovati ogromne probleme našem zdravlju.

Primenom koncepta smanjenja štetnosti kalorična hrana se postepeno menja manje štetnim alternativama pa se organizam ne izlaže riziku od šoka koji nastaje radikalnim prestankom.

Republika

Foto: Photo by We-Vibe WOW Tech on Unsplash

 

Seks, a posle...

Vođenje ljubavi, doživljaj je u kojem svako od nas uživa. Taj trenutak, veoma često, i te kako može da pomuti razum. Dok iskre sevaju vazduhom retko ko će voditi računa o dilemi - seks bez zaštite.

Već je poznato koliko takvo ponašanje može biti rizično i potencijalno štetno po naše zdravlje.

Međutim, ako usvojimo koncept smanjenja štetnosti kao način razmišljanja, tu nedoumicu ćemo pozitivno rešavati, u ovom slučaju, korišćenjem prezervativa. Po završetku ljubavnog užitka, većina pušača odluči se da zapali cigaretu. To nam govori o ogromnom izazovu koji cigarete predstavljaju.

Malo ko će u tom trenutku razmišljati o negativnim efektima, ali ako primenimo gore pomenuti koncept, postoje manje rizične alternative cigaretama. To su savremeni proizvodi koji zagrevaju duvan i tako bez klasičnog dima, sa daleko manje štetnih materija, omogućavaju ritual i zadovoljenje nikotinske potrebe na manje rizičan način.  

Ovakav pristup je u skladu sa konceptom smanjenja štetnosti koji predviđa zamenu štetnog ponašanja manje rizičnim.

Veliki broj nezavisnih istraživanja i globalnih analiza, kao i mnogo naučnika i lekara je potvrdilo uspeh ovakvog pristupa. Svi oni se snažno zalažu za prestanak korišćenja cigareta i prelazak na bolje alternative bez dima, za sve one koji žele da nastave sa nikotinskim proizvodima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading