DA LI JE NORMALNO? Želja za odnosima u OVIM situacijama govori mnogo toga o vama, određeni POREMEĆAJI POVEĆAVAJU NAGON

Autor: Republika

Lifestyle

24.12.2021

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Želja za seksom i nivo libida variraju od osobe do osobe, a takođe se menjaju u različitim fazama života i veza.

DA LI JE NORMALNO? Želja za odnosima u OVIM situacijama govori mnogo toga o vama, određeni POREMEĆAJI POVEĆAVAJU NAGON

Foto: Unsplash

Pojedine faze veze (otprilike prva tri meseca do dve godine) obeležene su izraženom strašću i uzbuđenjem, što takođe dovodi do stalne seksualne želje i aktivnosti.

Budući da su želja za seksom i libido individualne stvari koje mogu da variraju od osobe do osobe, teško je odrediti šta je "normalno" u seksu i seksualnom uzbuđenju, pa seksolozi kažu da je seksualni nagon normalan i zdrav ako se osećamo dobro.

O tome da li želimo da imamo seks jednom mesečno ili dva puta dnevno.

Prema velikoj američkoj analizi učestalosti polnih odnosa od 1989. do 2014. godine, objavljenoj u "Archives of Sexual Behavior", parovi imaju seks u proseku jednom nedeljno, ali istraživanja su pokazala da je otprilike polovina muškaraca i žena u heteroseksualnim vezama nezadovoljna sa seksualnim odnosom, i da muškarci češće žele više seksa od žena.

Ako se tako osećate i čini vam se da previše razmišljate o seksu i da to utiče na vaš svakodnevni život, evo tri moguća razloga: Samo ste 'topli' prema svom partneru

- Neke faze veze (otprilike prva tri meseca do dve godine ) su obeležena izražena strast i uzbuđenje, što dovodi do stalne seksualne želje i aktivnosti - rekla je za Zdravstvo sociolog i seksolog dr Sara Melankon, a za tu želju ključni su hormoni i neurotransmiteri koji stvaraju emocionalna i seksualna osećanja.

"Zavisni ste" od seksa

Ova zavisnost nije tako fiziološka kao zavisnost od alkohola ili teških droga, i opisuje ljude čiji je seksualni nagon veći od proseka.

- Po nekima, zavisnost od seksa je izmišljen poremećaj, dok po drugima znači zavisnost od određenih ponašanja - objašnjava Melankon i kaže da često sreće adolescente i odrasle koji su zavisni od seksa.

- Neki od njih tvrde da im masturbacija i neobavezan seks pomažu da ostvare zadovoljstvo slično onom koji doživljavaju dok se kockaju ili koriste supstance kao što je kokain - rekla je seksolog.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Melankon kaže da postoji niz fizičkih i psiholoških razloga zbog kojih se nečiji seksualni nagon može povećati.

- Neki ljudi mogu da koriste seks kao mehanizam da se izbore sa raznim osećanjima, da izbegnu suočavanje sa stvarnim problemima - objašnjava ona, a ponekad seksualne ili neseksualne traume mogu dovesti do hiperseksualnog ponašanja.

On dodaje da različita mentalna stanja i poremećaji, kao što je opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD), mogu povećati seksualni nagon i potrebe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading