BEZ OVOG MINERALA NEMA NI DOBROG SE*SA: Presudan za polnu aktivnost muškarca

Autor: B92

Lifestyle

02.11.2020

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usporen rast, dijareja, gubitak kose, usporeno ili odloženo seksualno sazrevanje i impotencija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, lezije na koži i očima mogu ukazivati na nedostatak cinka u organizmu

RepublikaFoto: Photo by Becca Tapert on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ovaj element je drugi iza gvožđa u svojoj koncentraciji u telu. Cink ima bitnu ulogu u ojačanju imunološkog sistema, neophodan je za sintezu DNK, za zarastanje rana, a podržava zdrav rast i razvoj tela.

- Cink se nalazi u ćelijama širom tela. Igra ulogu u ćelijskoj podeli, rastu ćelija, zarastanju rana i raspadu ugljenih hidrata. Cink je takođe potreban za rad čula mirisa i ukusa. Takođe poboljšava delovanje insulina - ističu nutricionisti.

Ima ga u mnogim namirnicama koje konzumiramo svakodnevno, ali najviše u ostrigama, crvenom mesu (junetina, svinjetina, jagnjetina), pa i živinskom mesu. Ima ga dosta u drugim plodovima mora (lignje, dagnje, račići, surimi…), ali ne i ribi. Cinkom obiluju integralne žitarice, pasulj, mahunarke, orasi, mlečni proizvodi.

RepublikaFoto: youtube.com/andrejantic/printscreen

Takođe je bitno znati da se cink iz hrane životinjskog porekla lakše apsorbuje od cinka iz biljaka jer u biljkama postoji fitinska kiselina koja smanjuje apsorpciju cinka.

Stvarna količina cinka koju bi svaka osoba trebala da unosi je veoma mala, ali efekti ovog čudesnog elementa su ogromni.

- Kada bi se sav cink iz tela stavio na vagu, izmerili bi svega 2-3 grama ovog elementa. Uglavnom se nalazi u mišićima i kostima i retko su potrebni dodatni suplementi cinka ukoliko se hranite na zdrav način uz povrće, voće i naravno proteine životinjskog i biljnog porekla - ka.

Za one koji se odluče da uzimaju suplemente cinka, važno je da ne uzimaju veće vrednosti od preporučenih dnevnih. Ima ga u sastavu multivitamina odnosno oligominerala. U prelaznim mesecima (jesen-zima-proleće) kada je puno obolelih od prehlade i gripa, Vujičić preporučuje suplementaciju cinkom i vitaminom C.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading