ČOKOLADA ČUVA KOŽU: Zaštitite se od uticaja hladnog vremena

Autor:

Lifestyle

25.01.2018

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbegavajte brzu hranu, prekomeran unos kafe, nikotina i masnoća, a jedite više hrane sa "jang" energijom, kao što su mahunarke, čili žitarice ili poslastice od kakaoa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čokolada je primer "jang ishrane" koja je preporučljiva u zimskom periodu

Osnovne funkcije kože su zaštita tela, regulacija temperature, imunološka zaštita, zaštita od UV zračenja, a predstavlja i naša druga pluća. Ona sudeluje i u procesu izbacivanja toksina i raznih otpadnih materija iz tela. Disanjem eliminišemo 70 procenata toksina, dok se od preostalih 30 oslobađamo znojenjem, mokrenjem i pražnjenjem creva. Hladni zimski dani, vetar i nagle promene temperature pogoduju sušenju kože i njenom grubom izgledu, ali spoljni faktori nisu jedini koji utiču na nju. Evo spiska faktora koji utiču na izgled kože i nekoliko saveta kako da je sačuvate.

Ishrana

Za dobru i zdravu kožu potreban je dovoljan unos vitamina A, E i B3. Neophodna je uravnotežena ishrana. Izbegavajte brzu hranu, prekomeran unos kafe, nikotina i masnoća. Makrobiotičari smatraju da svaka hrana ima svoju energiju i vreme kada ju je najbolje konzumirati. Tako je u zimskim danima dobro jesti stvari koje poseduju tzv. jang energiju, jer ona daje snagu telu i zagreva ga, ima više kalorija i poboljšava cirkulaciju. U "jang" hranu ubrajamo mahunarke, biber, smeđi šećer, maslac, čili, čokoladu, beli luk, žitarice, susamovo ulje.

Foto: pixabay.com
Da bi vaše telo normalno funkcionisalo potrebno je 6-8 sati sna

San

Potrebno je spavati barem 6-8 sati da bi vaše telo moglo normalno da funkcioniše u toku dana. Nedostatak sna pokazaće se vremenom i na vašoj koži jer se kožne ćelije i mišićno tkivo najviše regenerišu dok spavamo. Ako ne spavate dovoljno, postoji rizik da ćete ubrzati proces starenja, vaša koža bi mogla da izgubi elastičnost, a kao posledica se mogu javiti bledilo, podočnjaci, bore i herpes.

Voda

Voda čini 72 odsto ljudskog tela. Morate unositi dovoljno tečnosti da biste sprečili dehidrataciju, koja može negativno uticati vašu kožu. Voda pomaže i čišćenju organizma. Preporučuje se da dnevno popijete 2,5 litara vode. Ako pijete mnogo kafe, svakako bi trebalo da pijete i više vode.

Kiseonik

Ćelijama kože je za život potreban kiseonik, u suprotnom može doći do oštećenja kože. Kiseonik je najvažnija hrana krvi i bitan je za pušače. Prevelikim unošenjem nikotina u organizam dolazi do smanjenja proizvodnje kolagena, a kao posledica nastaju bore i smanjuje se elastičnost kože.

Stres

Svakodnevni stres dovodi do začepljenja pora i naša koža ne može normalno da diše. Stres povećava i količinu hormona kortizola, što se može manifestovati kroz razne upalne procese na koži poput svraba, crvenila i osipa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading