PEGLA BORE I SNIŽAVA PRITISAK: Beli luk moćan saveznik zdravlja i lepote

Autor:

Lifestyle

03.01.2018

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povrće koje važi za najbolji prirodni antibiotik ujedno je i fantastično sredstvo za negu kože, kose i noktiju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Beli luk poseduje i antibiotička i antigljivična svojstva

Beli luk kao najmoćniji prirodni antibiotik vekovima se koristi za lečenje različitih zdravstvenih problema. Naime, beli luk je bogat alicinom, sumporom, cinkom i kalcijumom, izvor je minerala selena, pa tako ovi sastojci obaraju pritisak, leče gljivična oboljenja, pospešuju rast kose i bore se svake zime za naš imunitet. Osim toga, poseduje i antibiotička i antigljivična svojstva. Smatra se da osoba koja redovno konzumira beli luk retko oboli od karcinoma. Ovo belo čudo smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Beli luk, nažalost, ljudi ne jedu dovoljno zbog neprijatnog mirisa, ali možete da ga koristite za mnoge namene - i kada je zdravlje i kada je lepota u pitanju. Evo nekoliko korisnih recepata:

Serum protiv bora

Zbog velike količine alicina, koji utiče na zdravlje kože, beli luk efikasno pegla bore i čini kožu glatkom. Dakle, umesto skupih krema, napravite sebi serum protiv bora.

Sastojci:

Foto: pixabay.com
  • čen belog luka
  • kašičica meda
  • kašičica gline u prahu

Recept:

Oljuštite čen belog luka i dobro ga izgnječite, zatim dodajte kašičicu meda i kašiku gline u prahu. Promešajte sve sastojke. Prvo dobro očistite lice i nanesite masku, zatim sačekajte 20-30 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Za brzi rast kose

Beli luk takođe utiče i na rast kose, kao i na njen kvalitet. Sumpor prisutan u belom luku smanjuje nastanak peruti i sprečava njegovo ponovno javljanje, dok alicin poboljšava cirkulaciju krvi, pa samim tim i pospešuje rast kose i smanjuje njeno opadanje. Sve što bi trebalo da uradite jeste da konzumirate jednu kašičicu tri puta dnevno smese s belim lukom.

Sastojci:

Foto: pixabay.com
  • 200 g lanenog ulja
  • 4 limuna
  • kg meda
  • 3 čena belog luka

Priprema:
Očistite beli luk i stavite u blender zajedno sa četiri limuna. Toj smesi dodajte laneno ulje, med i nastavite da mešate. Dobijenu smesu prebacite u teglu, dobro zatvorite i stavite u frižider. Konzumirajte jednu drvenu kašičicu smese pola sata pre jela, tri puta dnevno.
Osim toga, da biste smanjili opadanje kose, možete da potopite čen belog luka u maslinovo ulje na nedelju dana. Nakon tog perioda, koristite ulje da masirate skalp i ostavite ga da deluje preko noći, pa zatim ujutru isperite. Koristite ovo ulje jednom nedeljno.

Dugi i jaki nokti

Foto: pixabay.com
Ulje od belog luka je odlično za borbu protiv strija

Da biste ojačali nokte i oslobodili se žute nokatne ploče, uradite sledeće: izgnječite čen belog luka tako da luk oslobodi sok, zatim čenom namažite nokte. Ponovite postupak dva puta nedeljno. Osim toga, možete da dodate i nekoliko kapi ulja ili soka od belog luka u kremu za zanoktice da biste sprečili infekcije.

Uklanjanje strija

Masaža vrućim uljem je jedan od načina koji se najčešće koristi u borbi protiv strija. Dodajte sok iz zdrobljenih čenova belog luka u vruće ulje koje već koristite za masažu. Redovno koristite ovo ulje na koži prekrivenoj strijama i primetićete vidljivu razliku u roku od nekoliko nedelja.

Miteseri i bubuljice

Miteseri i bubuljice najčešće napadaju ljude koji imaju masnu kožu. Ako i vi imate sličan problem, pokušajte sa sledećom maskom, uspeh je zagarantovan.

Foto: pixabay.com

Sastojci:

  • 3 čena belog luka
  • kašika ovsene kaše
  • 2 kapi ulja čajnog drveta
  • pola kašičice soka od limuna
  • med proizvoljno

Priprema:
Pomešajte sve sastojke sa medom kako biste dobili gustu pastu. Tanak sloj ove paste namažite na čistu kožu. Nakon dva minuta nežno sljuštite masku sa lica i isperite ga toplom vodom. Koristite ovu masku tri puta nedeljno i smanjenje broja mitesera biće veoma primetno. Takođe, možete dodati nekoliko kapi soka od belog luka u domaći poluabrazivni kozmetički losion za lice napravljen od brašna leblebije i kurkume (indijskog šafrana).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading