VEROVALI ILI NE: ŽUTI ZUBI SU MNOGO SNAŽNIJI OD BELIH

Autor:

Lifestyle

05.12.2017

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sasvim je normalno ukoliko su vam zubi žuti, tvrde mnogi stručnjaci. Ipak, zarad sjajnog osmeha i blistsvo belih zuba, mnogi ljudi ih izbeljuju što nije ni malo zdravo, a ni jeftino.

RepublikaFoto: pixabay.com
Beli zubi ne znače i zdravi

Zubi su prirodno pomalo žuti zbog zubnog koštanog tkiva, i to je normalno, navode stručnjaci. Zato je velika greška izbeljivati ih, jer ih to ustvari oslabljuje.

Iako mnogi smatraju da su žuti zubi odraz loše higijene, to zapravo nije tačno. Stručnjaci kažu da su žuti zubi, mnogo snažniji i zdraviji od belih zuba. Objašnjavaju da je ta blistavost zapravo plavo-bele boje, a dentin (koštano tkivo zuba) ispod nje prirodno žuto.

 

Proces izbeljivanja je ono što slabi zube. Naime, proizvodi za izbeljivanje sadrže vodonik-peroksid, koji se širi kroz belinu i razgrađuje spojeve koji uzrokuju promenu boje, poznate kao - hromogeni spojevi, a zubi postaju beliji - objasnila je Adrijana Manso, profesorka stomatologije na Univerzitetu Britiš Kolumbija u Vankuveru.

Osim toga ona dodaje da proizvodi za izbeljivanje zuba imaju nuspojave, poput oštećenja zubne gleđi, nadražuju desni, povećavaju osetljivost zuba i još mnogo toga. Napominje da su neke od negativnih posledica trajne i nemoguće ih je kasnije popraviti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading