ISPOD GELA NEMA DISANJA: Tehnike za sjajne i negovane nokte

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gel, akril gel ili tipse dame stavljaju da bi izgledale uredno i negovano. Nokat ispod ne diše, a nivo oštećenja zavisi od kvaliteta proizvoda i stručnosti kozmetičara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Birajte dobre kozmetičarke

Žene danas više vole da drugi vode brigu o njihovim noktima nego same da ih neguju. Proces očvršćivanja prirodnih noktiju, nanošenje gela i nadogradnja, znatno je efikasniji i dugotrajniji od mackanja kod kuće. U kozmetičkim salonima nejl-dizajneri bi trebalo da imaju sve neophodne uslove da bi što manje oštetili vaš prirodni nokat: od kvalitetnih proizvoda preko higijenskih uslova sve do tehnike samog dizajnera koji vam radi nokte. Često se dešava da saloni postaju kliconoše za prenos gljivica i bakterija, a samozvani stručnjaci mogu da vam naprave velike probleme tokom primenjivanja jedne od tehnika. Nejl-dizajner Saša Huremović čitateljke Srpskog telegrafa savetuje da dobro razmisle kod koga rade nokte jer je oštećenje nokta srazmerno tehnici i iskustvu stručnjaka, odnosno onih koji to misle da jesu.

Tri tehnike

- Sve tri tehnike, ako su pravilno nanesene, jednako su dobre, čvrste i trajne. Nokti ne mogu da dišu šta god da nanesete na njih, nemaju ni vlage ni vazduha. Ono što dodatno može da šteti noktu jesu nekvalitetni preparati, dok su svi proizvodi kvalitetnih proizvođača jednako dobri kakvi god ako su u rukama profesionalca - kaže Huremovićka.

ABC njuz je izveštavao o povredi jedne devojke koja je imala oštećenje nerva zbog loše nadogradnje noktiju. Nadogradnja podrazumeva turpijanje nokatne ploče, pa onaj ko vam radi manikir mora voditi računa i o oštećenjima koje može da vam nanese.

- Nokat ozbiljno može da se ošteti samo ako vam onaj ko radi pretera u turpijanju. Svi proizvodi - gel, akril, stvrdnjavaju se na noktu za dva, tri minuta i ništa od tih proizvoda ne može da uđe pod nokat. Isturpijati nokat do živca i staviti gel je nedopustivo. Najviše može da dođe do oštećenja prilikom skidanja gela. Akril se sam razgradi u dodiru sa acetonom i lako se otklanja, pa samim tim stvara manja oštećenja od gela. Tokom skidanja gela, nokat se turpija, ali samo dokle god ima gela na njemu, dalje turpijanje dovodi do problema - kaže Saša Huremović i dodaje da UV lampe koje služe za sušenje gela minimalno zrače, pa oko toga ne bi trebalo da brinete ako se odlučite za lepe neprirodne nokte.

Gljivice ispod gela

Kada uđe vazduh između nokta i gela, stvara se pogodno mesto za razvoj gljivica - to je tačno, a ono što dodatno stvara bakterije jesu nehigijenski uslovi i nesterilisan alat. Neretko se dešava da žene budu alergične na neki od proizvoda, a da za to i ne znaju, pa krive štetna dejstva hemije. Huremović naglašava da hemija uglavnom ne bude razlog stvaranja bakterijskih problema već, pre svega, nesterilisan alat.

Često pod vodom pokušavamo da skinemo gel ili tipse ne razmišljajući o posledicama, zato se uvek trudite da gel skinete u salonu jer ćete sebi olakšati posao i, koliko-toliko, spasti nokat dodatnog oštećenja.

Štetne vlažne maramice

Sve više ljudi koristi antibakterijske maramice ili slične proizvode. Upravo ta sredstva za dezinfekciju bez vode jako oštećuju nokte jer ih isušuju. Stoga, ako koristite ta sredstva, nemojte to raditi prečesto i uvek posle njihove upotrebe dobro namažite nokte da se ne osuše i tako oštete.

RECEPTI ZA NEGU I OPORAVAK NOKTIJU

  • Melem od belog luka. Čen belog luka pomešajte s malo limunovog soka. Ruke držite u smesi desetak minuta, a zatim ih na 15 minuta umočite u posudu sa maslinovim uljem. Postupak ponovite dva puta nedeljno i imaćete lepe i negovane ruke i nokte!
  • Prirodni lak za jačanje noktiju. Izgnječite semenke suncokreta, čen belog luka, malo limuna i stavite u providni lak, smesu nanosite svakodnevno

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading