Najčešći razlozi zbog kojih vam je koža masnija nego ikad, i način kako to da sprečite

Autor: elle.rs, republika.rs

Lifestyle

29.03.2020

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste znali da uošte ne treba da izbegavate hidratantne kreme? A da je jedan od vaših najboljih saveznika salicilna kiselina?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Savršeno matirana koža možda nije nešto čemu treba težiti, ali postoji zadovoljstvo u pronalaženju ravnoteže: na kraju krajeva, vašoj koži su masti potrebne, njihov višak nije privlačan. Ono što morate upamtiti je da se ne možete "rešiti" masne kože - niti biste trebali da osećate taj pritisak. Dani isušivanja lica su gotovi, sjajna koža je novi cilj.

Ali kako postići "dobar" sjaj? Razumevanje vaše masne kože je ključno za upravljanje, ne uklanjanje masti, kada njoj pronađete balans imaćete srećan, blistav i zdrav ten koji nikada neće izgledati masno. Da konačno odvojimo činjenice od fikcije, pitali smo stručnjake za savete o održavanju masne kože u najzdravijem i najotpornijem stanju.

Šta izaziva masnu kožu?

Mast naše kože naziva se sebum i proizvodi je lojna žlezda u folikulu dlake. Po kvadratnom centimetru, koža lica ima više folikula dlaka nego ostatak tela, zbog čega se masna koža javlja na licu.

Glavna funkcija sebuma je podmazivanje kože, ograničavanje rasta bakterija i sprečavanje suvoće i dehidratacije. Količinu sebuma koju proizvodimo određuje mnoštvo unutrašnjih i spoljnih faktora, od proizvoda kojima čistimo lice, do vremena, genetike, pa čak i hormona.

Foto: Ilustracija

Pravilno osmislite svoju svakodnevnu rutinu čišćenja lica

Kada imate masnu kožu, nagon za pranjem lica u svakoj dostupnoj prilici može biti jak, ali ta učestala navika može samo pogoršati situaciju. Možda zvuči logično da je uklanjanje masti sa kože najbolji način da se ona očisti, ali prekomerno čišćenje može izazvati kontraefekat i aktivirati veću proizvodnju.

Sebum je od vitalne važnosti za funkciju kože i prekomerno čišćenje može dovesti do više problema nego rešenja. Koža će osetiti nedostatak prirodnih i neophodnih rezerva sebuma, te će početi da stvara više.

Presudno je i koji ćete proizvod za čišćenje odabrati. Između mlečnih čistača, krema, gelova, ulja, pena i micelarnih voda, odaberite kremasti ili mlečni jer če oni rastvoriti prljavštinu i nečistoće bez narušavanja bakterijske funkcije i prirodnog nivoa vlage u koži.

RepublikaFoto: facebook.com/Marina Sergiou beauty salon
Foto: Ilustracija

Takođe možete potražiti sredstvo sa nekom beta-hidroksi kiselinom, koje imaju funkciju rastvaranja sebuma. Ne dozvolite da vas zavaraju super-jaki čistači sa alkoholom na kojima piše da su formulisani za masnu kožu, što nas dovodi do sledeće stavke:

Budite oprezni sa proizvodima formulisanim za masnu kožu

Verovali ili ne, proizvodi posebno formulisani za masnu kožu često mogu da pogoršaju situaciju, jer sadrže jake sastojke koji crpe i poslednju kap sebuma iz kože, a već smo definisali šta to znači. Glavni problem su proizvodi koji sadrže alkohole, adstringente i sulfate, pa uvek pročitajte sastav proizvoda pre nego ga odaberete.

To znači da toneri i penasta sredstva za čišćenje nisu opcija. Jaki sastojci poput alkohola mogu oštetiti zaštitnu barijeru kože što može dovesti do osetljivosti, akni, upala i dehidratacije. Dakle, ako ijedan proizvod u vašoj rutini čini da vam se koža oseti suvo i zategnuto, eliminišite ga.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne izbegavajte hidratantne kreme

Česta zabluda je da masna koža ne može biti dehidrirana. Zato nema nikakvog smisla izbacivati hidratante iz rutine kada je koža masna, jer su oni podjednako ključni deo rutine svakog tipa. Hidratantni proizvodi su neophodni za održavanje nivoa vlage – ako koži fali hidratacije, reagovaće većom proizvodnjom sebuma.

Ipak, nemojte posegnuti za prvom kremom za lice, pažljivo odaberite onu koja vam odgovara. Izbegavajte teške i guste kreme, one bogate biljnim maslacem, odaberite one lakše, u formi hidratantnog gela na primer.

RepublikaFoto: Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash
Foto: Ilustracija

Upoznajte blagodeti salicilne kiseline

Kiseline su važan korak bilo kog režima, ali beta-hidroksi kiseline kao što je salicilna imaju ogromnu ulogu u kontroli proizvodnje sebuma i minimalizuje pojavu mitisera i površinskih bubuljica na koži. Salicilna kiselina je lipofilna, što znači da privlači i rastvara višak sebuma.

Kao dodatni bonus, deluje protivupalno, prodire kroz pore i tako iscrpljuje sve ostatke masnoće i čisti sva začepljenja na licu koja višak masnoće stvara. Masnoj koži tretman salicilne kiselina može prijati i do dva puta dnevno, nanesen nakon pranja lica. Nikako je nemojte ispirati vodom, jer joj se tako umanjuje efekat. Ako umesto tretmana, salicilnu kiselinu imate u sastavu proizvoda za čišćenje lica, ostavite ga na licu dva minuta pre ispiranja.

Povedite računa o ishrani

Koren problema može biti u vašim stomaku. Ako patite od masne kože, izbegavajte šećer i mlečne masti jer oni podstiču proizvodnju masti. Uzrok masne kože može biti i nedostatak cinka, magnezijuma, vitamina B i omega 3. Ključno je razmotriti unos šećera jer insulin stvara hormon IGF-1 koji povećava proizvodnju sebuma.

RepublikaFoto: Photo by Valerie Elash on Unsplash
Foto: Ilustracija

Proverite nivoe hormona

Hormonski disbalans jedan je od glavnih uzroka neuravnoteženog nivoa masti. Specifični hormoni androgeni pojačavaju proizvodnju sebuma što rezultira masnom kožom i upalama na koži. Stres ili hormonske promene kao što su menstrualni ciklus, kontracepcija, pubertet, trudnoća ili menopauza, najčešći su uzrok oslobađanja androgena.

Studije su pokazale da su nivoi stresa i stvaranje sebuma usko povezani kod ljudi sa kožom sklonom aknama. Naravno, to je izvan vaše kontrole, ali možete obratiti pažnju na svoje navike spavanja i nivo stresa.

Koristite maske od gline

Ponekad najstariji tretmani jesu najbolji. Dobra stara maska od gline najbolji je prijatelj masne kože jer poput sunđera upija višak sebuma. Potražite onu koja sadrži francusku zelenu ili bentonitnu glinu jer one imaju najveća upijajuća svojstva. Kaolin glina je takođe odlična.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pažljivo birajte puder

Uz masnu kožu, nemojte se ograničavati na tečne pudere. Mineralni puderi u prahu imaju toliko prednosti: osim što uglavnom nisu komedogeni (neće vam začepiti pore), oni su bez konkurencije u upijanju viška sebuma i najlakše se mogu popravljati tokom dana.

Ako ste ipak odani tečnim, uložite u puder za setovanje. Danas je tržište puno odličnih i delikatnih bezbojnih pudera za setovanje koji vam neće začepiti pore, a zadržaće tečnu podlogu na licu i upijati sebum tokom celog dana. Dovoljno su fine teksture da ih možete "doslojavati" po potrebi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading