Leči psorijazu i izbeljuje zube: To su samo neka fantastična dejstva kore od banane, a ovo su ostala!

Autor: Republika

Lifestyle

19.03.2020

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi ljudi automatski će baciti koru od banane u smeće, ni ne znajući za njeno lekovito dejstvo. Potražite vrlo zrelu bananu jer ima tanju kožu od nezrele i uklonite bore i akne!

RepublikaFoto: Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash
Foto: Ilustracija

Banane su ukusno voće, vole ih i deca i odrasli, ali bananu ne čini samo plod koji jedemo. Tu je i kora koju odbacimo, a ona nam može poslužiti i za druge stvari, poput pilinga lica, pranja zuba ili smirivanja neke kožne reakcije. Ali krenimo redom.

Kora od banane nije dobra samo za đubrenje zemlje u bašti, već sadrži i neke hranljive sastojke koji mogu da pomognu da koža brže hidrira, može da ublaži svrab od ujeda insekta, a može omekšati meso dok se kuva ili peče.

Ako želite da isprobate ove trikove, potražite vrlo zrelu bananu jer ima tanju kožu od nezrele, sa eko sertifikatom i ne zaboravite da je operete pre upotrebe.

Kora sadrži: 

  • Kalijum - odličan kod ishrane sa visokim proventom natrijuma i  štiti srce
  • Magnezijum - poboljšava rad mišića i nerava
  • Vitamin B6 ili piridoksin - za kožu, jetru, oči i kosu
  • Vitamin B12 ili kobalamin - jača srednji nervni sistem
  • Vlakna - za zdravija creva
  • Proteine - za izgradnju mišića 
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Može se koristiti za:

1. Izbeljivanje zuba - Trljajte zube unutrašnjim delom kore banane 1 minut. Činite to svaki dan cele jedne nedelje

2. Uklanjanje bradavica - trljajte unutrašnjom stranom kore bradavicu, a za brže rezultate možete ostaviti i preko noći

3. Smirivanje bubuljica - masirajte unutrašnjom stranom kore lice najmanje pet minuta. Radite to svaki dan kako biste sprečili da vam se pojave nove bubuljice. Neka vam ovo bude rutina čak i kad akni više nema

4. Smanjenje bora - piling od banane može hidrirati vašu kožu i to je izvrstan način za smanjenje bora. Nakon što zgnječite koru, nanesite smesu na lice i ostavite pet minuta da deluje. Isperite mlakom vodom

5. Lečenje psorijaze - baš kao i u slučaju akni i bora, koru banane utrljajte na mesto na koži na kojem je buknula psorijaza, odnosno gde je ona počela da se peruta i da vas svrbi. Banana-piling može delovati kao neko hidratantno sredstvo koje hrani kožu, a posebno vam može pomoći kod neprijatnog svraba. 

6. Smiruje mesto ujeda insekta - posebno će vam ovi saveti dobro doći u proleće kad pređete na kratke rukave i nogavice zbog uboda raznoraznih insekata, i pčela. Na mesto ujeda utrljajte koru od banane kako biste si olakšali bol i svrbež

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading