Taj dosadni CELULIT! Pojava koja muči svaku ženu: Zašto nastaje i kako ga UKLONITI?

Autor: cosmopolitan.rs, republika.rs

Lifestyle

11.03.2020

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak i vitke žene i tinejdžeri mogu imati celulit na zadnjici. Pogledajte nekoliko efikasnih trikova uz pomoć kojih ćete ponovo uživati u glatkoj koži.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne morate biti vitki kao model da biste izgledali dobro u šortsu. Važnije od obima kukova je lep oblik zadnjice i čvrsta, glatka koža. Čak i ako vam je figura daleko od idealne, možete poboljšati izgled i osloboditi se celulita! 

Šta određuje oblik i izgled zadnjice?

Oblik zadnjice je u velikoj meri određen genima. Kod većine žena, zadnjica liči na krušku. Masnoća se akumulira u donjoj stražnjici i gornjem delu bedara. Ako ga ima previše, na leđima i bokovima formiraju se izbočine (zbog toga noge izgledaju kraće, a silueta masivnija. Tako čak i mali višak telesne masnoće u ovom predelu menja proporcije cele figure.

 

 

 

To nije sve. „Zgužvana“ zadnjica pritiska na butine, što uzrokuje pogoršanje cirkulacije u masnom tkivu i potiče stvaranje celulita na zadnjici. Celulit je efekat ne samo viška kilograma! Kada je celulit povezan sa prekomernom težinom, protiv njega se relativno lako boriti. Samo smršate i učvrstite kožu. Vežbanje i dijeta donose dobre rezultate.

Međutim, studije pokazuju da „kora narandže“ nije uvek direktno povezana sa količinom telesne masnoće: javlja se čak i kod vitkih žena. Tada je njen izgled genetski određen i povezan sa fiziologijom žene. U ovom slučaju, borba protiv potkožnih papula mnogo je teža. 

RepublikaFoto: youtube.com/Glamrs
Foto: Ilustracija

Kada se celulit najčešće formira na zadnjici?

Celulit nastaje kada se nivo estrogena u organizmu poveća. Najčešće se ovo dešava:    

  • tokom puberteta    
  • trudnoće    
  • tokom dojenja    
  • pre menopauze    
  • dok uzimate oralne kontraceptive.

Višak estrogena povećava propusnost krvnih i limfnih sudova. Kao rezultat toga, fiziološka tečnost prodire kroz njihove zidove i nakuplja se u međućelijskim prostorima. Nastaje edem koji sprečava mikrocirkulaciju u potkožnom sloju. Masne ćelije se slabo snabdevaju krvlju, pa lako nakupljaju masti i toksične otpadne proizvode. Kada iz ovog viška "nabreknu", nastaju karakteristične neravnine ispod kože.

Kako se boriti protiv celulita na zadnjici?

Srećom, mišići zadnjice se mogu lako ojačati i oblikovati. Gimnastika najviše pomaže. Potrebno je da redovno vežbate, najmanje 3 puta nedeljno. Vežbe sagorevaju masti, poboljšava tonus mišića i cirkulaciju krvi. Ništa manje važno od gimnastike je i niskokalorična dijeta bogata vlaknima. Anticelulitna kozmetika i - ako je problem ozbiljniji - profesionalni tretmani u kozmetičkim salonima će učiniti ostalo. 

 

 

 

Koju kozmetiku treba da koristite u borbi protiv celulita?

Pored vežbanja i pravilne ishrane u borbi protiv celilita može vam pomoći i kozmetika. Anticelulitne kreme i balzami sadrže kofein i L-karnitin, kao i ekstrakte iz ginkgo bilobe, morskih algi i kestena. Sprečavaju nagomilavanje vode u telu, poboljšavaju cirkulaciju krvi, ubrzavaju čišćenje toksina i sagorevanje masti. Oni čine da se rezultati anticelulitnih tretmana vide brže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading