Primenite OVO i vaša stopala će uvek biti savršena

Autor:

Lifestyle

18.02.2020

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lepo vreme se približava, a sa time svakodnevno se koristi i otvorena obuća. Lepa i negovana stopala u elegantnim sandalama ili papučama uvek privuku pažnju, stoga je neophodno da na vreme krenete sa negom kako ne bi imali neprijatnosti sa ispucalim petama.

RepublikaFoto: Photo by Rune Enstad on Unsplash
Foto: Ilustracija

Uz nekoliko saveta, ako ih se redovno pridržavate, možete da očekujete da će vaša stopala blistati svakog dana.

Tlesna težina

Stopala su izložena težini celog tela. Dodavanje suvišnih kilograma povećava pritisak na masne jastučiće u donjem delu stopala. Usled većeg opterećenja, pete se šire kako bi uspostavile ravnotežu, što dovodi do gubitka tečnosti. Kada koža nema dovoljno vlage, ona se isušuje i puca.

Pre svega trebalo bi održavati zdravu telesnu težinu. Ovaj problem često se javlja kod dijabetičara pa je i održavanje zdravog nivoa šećera u krvi kako bi se sprečilo pucanje peta.

Nedostatak vitamina

Bez vitamina i minerala koža jednostavno ne može funkcionisati. Postaje suva i gubi na elastičnosti.

U ishrani koristite namirnice bogate vitaminom A, B3, C i E. Važno je jesti i hranu koja je bogata cinkom i omega 3 masnim kiselinama kao što je riba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Prilikom kupovine uvek birajte obuću koja ima podršku sa svih strana

Neodgovarajuća obuća

Pri nošenju papuča i sandala sa visokim potpeticama, masnoća koja se nalazi u petama pomera se prema spoljnim delovima stopala. Pucanje kože jedna je od uobičajenih posledica. Loš kvalitet obuće i tanak đon takođe stvaraju pukotine i bol u stopalima.

Trebalo bi koristiti laganu obuću koja je zatvorena sa svih strana i pruža potporu selom stopalu. Pažljivo probajte i birajte odeću kako bi ste kasnije izbegli neprijatnosti.

Menopauza

Dame u menopauzi suočavaju se sa čestim pucanjem kože, naročito na mestima koje trpe pritisak - šake i stopala.

U ovom slučaju najbolje je potražiti savet dermatologa i primeniti neku od terapija ukoliko je neophodno.

Dugo stajanje

Tvrda podloga vrši pritisak na kožu u ovom području.

Trebalo bi izbegavati stajanje u dužem vremenskom intervalu. Ako je nemoguće, svakodnevno vežbanje raspoređuje pritisak koji pete trpe i pomaže u uspostavljanju pravilnog držanja tela.

Tuširanje

Duge tople kupke nisu najbolja ideja jer voda uklanja prirodnu masnoću koja se stvara na stopalima. Zbog toga pete postaju grube i suve. Agresivni deterdženti i sapuni takođe negativno utiču na PH vrednost kože zbog čega ona postaje suva.

RepublikaFoto: instagram.com/charlyjordan
Iako boravak pod vodom prija, ne bi trebalo dugo da ostajete ispod tuša

Tuširanje toplom vodom je preporučljivo, ali bi boravak pod tušem trebalo bi ograničiti na pet do deset minuta. Po završetku tuširanja, stopala bi trebalo dobro obrisati peškirom, a potom namazati nekim kozmetičkim sredstvom za hidrataciju kože. Takođe, prilikom tuširanja koristite sapune koji su napravljeni od prirodnih sastojaka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading