Rutina koja šteti zdravlju i lepoti kože: Ovo su najčešće greške, proverite da li ih i same pravite!

Autor: Republika

Lifestyle

17.02.2020

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suva koža koja se peruta, ispucale usne, crvene mrlje po koži, preterano mašćenje i bubuljice - ako vam se ovo često dešava moguće je da svakodnevno praktikujete ono što šteti vašoj koži, upozoravaju dermatolozi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Navedeni kožni problemi mogu biti i vrlo često jesu posledice ovih rutina koje su potpuno pogrešne:

Jastučnice

Ako menjate vašu posteljinu na svake tri do četiri nedelje, a zajedno s njom i jastučnice, vreme je da uključite veš mašinu. Naime, osobe sklone aknama i sa masnom kožom trebalo bi da menjaju jastučnicu minimalno jednom nedeljno, budući da su jastučnice poput ormara za mrtve stanice kože, znoj, masnoće, prašinu i prljavštinu koja nadražuje kožu. Tako jastučnice mogu biti čest uzrok ponovnih upala i pojave bubuljica, oposebo ako ih primećujete na strani lica na kojoj obično spavate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vruć tuš

Ako volite da vam je voda kada se tuširate veoma topla, time višestruko štetite svojoj koži. Time se koža preterano isušuje i stanjuje, što pogoduje pojavi ekcema, lišajeva, ali i mašćenja kože koja pokušava da kompenzuje izgubljenu vlagu. Kod toga ne pomaže ni svakodnevno nanošenje krema za kožu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pranje zuba

Nešto što bi svako trebalo da radi bar dva puta na dan takođe može štetiti koži, odnosno usnama. Dermatolozi beleže sve veći broj slučajeva hronično ispucalih usana zbog agresivnih zubnih pasti, posebno onih za izbeljivanje koji deluju agresivno na kožu usana. Najbolje je koristiti pastu koja ne sadrži sodium laureth sulfate ako vam se ti problemi javljaju.

Spavanje s puštenom kosom

Ovo važi za one koji imaju problematičnu kožu, a s puštenom kosom preko noći samo pogoršavaju problem. Naime, na taj način prljavština i razni preparati s kose dolaze na lice. To pogoduje nastanku upala i potkožnih bubuljica uzrokovanih začepljenim porama. Zbog toga bi žene s dugom kosom trebalo da spavaju sa blago vezanom kosom ili pletenicom.

RepublikaFoto: Photo by Dane Deaner on Unsplash
Foto: Ilustracija

Pranje sudova

Hemikalije u deterdžentima i u drugim proizvodima za čišćenje mogu iziritirati kožu i izazvati njeno isušivanje. Osim toga, to čak može uzrokovati i kontaktni dermatitis, zbog čega je preporučljivo uvek nositi rukavice, čak i kod pranja suđa.

Isprobavanje ili nošenje neoprane odeće

Nešto o čemu veliki broj ljudi ne razmišlja je isprobavanje odeće u buticima, ipak , većina će oprati kupljenu odeću pre nošenja. Naime, ovo je čest uzrok pitirijaze, kožne bolesti koja nema konkretnog leka, uzrokuje lišajeve u obliku pečata i traje mesecima. Zbog toga bi bilo dobro odeću isprobavati s nečim "ispod", poput potkošulje ili majice.

RepublikaFoto: Photo by Velizar Ivanov on Unsplash
Foto: Ilustracija

Pogrešan odabir preparata za negu

Jedna od najčešćih pgrešaka svakako je korišćenje preparata koji ne odgovaraju vašem tipu kože. Masnoj koži najviše odgovara tonik sa salicilnom kiselinom koja deluje protivupalno i razgrađuje nečistoću u porama. Kako bi izbegli masni sjaj koristite losione bez ulja, a barem jednom nedeljno koži priuštite piling, savetuje američki dermatolog Lesli Bauman. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading