Negujte kožu na pravi način tokom zime! Prirodni pilinzi za lice i telo

Autor:

Lifestyle

17.01.2020

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mekana i baršunasta koža san je svake osobe, posebno tokom hladnih i suvih zimskih meseci. Ponekad kreme, losioni i ulja za telo ne mogu pomoći da se koža oporavi i bude zaista mekana kako želimo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

 Piling za lice, telo ili bilo koji deo kože pomaže odstranjivanje mrtvih ćelija kože, zbog čega ona prestaje da bude perutava i suva. Pilinzi za telo takođe pomažu u poboljšanju cirkulacije, što dugotrajno dovodi do zdravije, vitalnije i lepše kože.

- U raznim prodavnicama s kozmetičkim preparatima možete kupiti gotove pilinge za telo, ali je preporuka da koristite prirodne preparate - kaže ruski dermatolog Galina Ostaškova i dodaje - prirodni pilinzi za telo na bazi gorke soli, eteričnih ulja, domaćih čajeva najbolji su za vaš organizam.

Većina tih dobrih i lekovitih sastojaka već se nalazi u vašoj kuhinji. Najpre morate pratiti kakav je piling za telo najbolji za vašu kožu.

Tako će oni sa sitnijim granulama biti namenjeni za kožu dekoltea, vrata, grudi i ramena. Srednje grubi pilinzi imaju nešto veće granule i oni se mogu koristiti za ruke, noge i zadnjicu.

Grubi pilinzi su uglavnom gotovo potpuno suvi, pa su dobri za najdeblja područja kože - laktove, kolena i pete.

- Kao i kod različitih maski za lice, tako se i kod pilinga preporučuje da pre nanošenja na kožu stavite vlažni topli peškir kako biste otvorili pore i time omogućili bolje čišćenje - istakla je ova poznata ruska doktorka za zdravlje kože.

Pilinzi na bazi gorke soli, eteričnih ulja, domaćih čajeva najbolji su za vaš organizam

Piling za telo ne bi trebalo koristiti više od jednom nedeljno da ne biste previše oštetili kožu.

Ponekada je bolje pustiti kožu da se sama oporavlja.

EFEKTI PILINGA

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* usporavanje starenja kože

* daje koži prirodni sjaj

* poboljšava izgled nove kože

* aktivira stvaranje kolagena, koji pomaže vitalnijem izgledu kože

* poboljšava cirkulaciju

* spreča nastanak bora

* čini kožu mekanijom

* omogućava koži da se reši toksina i nečistoća

Ako imate osetljivu i suvu kožu, ona bi trebalo da se tretira pilinzima svakih 15 dana.

OSNOVNI PILING ZA TELO

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sastojci:

šoljica gorke soli

1/2 šoljice ulja (bademovo, bilo koje ulje za masažu, ulje čajevca...)

5-15 kapi eteričnog ulja (lavande, žalfije, ruzmarina)

Priprema:

Pomešajte sve sastojke, s tim da kapi eteričnog ulja dodajete na kraju. Eterično ulje birate na osnovu toga šta želite da postignete pilingom. Svaki od cvetova ima posebnu svrhu - za opuštanje, lakše spavanje, bolju koncentraciju, smanjivanje bolova...

Osobe koje imaju više od 30 godina pilinge za telo ne bi trebalo da koriste previše često, već je za takvu kožu bolje korišćenje losiona i prirodnih ulja.

Piling za telo i lice od banane

Ovaj piling možete koristiti za osetljivije delove kože tela i lice.

Odličan je ako imate masnu kožu i želite da se rešite nečistoća i ostataka kože. Potrebni sastojci su samo banana i tri kašike smeđeg šećera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bolji je šećer u većim granulama, kao i potpuno zrela banana. Zgnječite bananu i pomešajte je sa šećerom.

Ostavite smesu na licu i osetljivijim delovima kože tela - dekolteu, ramenima, vratu. Smesa može stajati na licu oko pet minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom.

Piling za masnu kožu s limunom

Za masnu kožu možete pomešati šoljicu šećera (najbolje smeđi), gel aloja vere i nekoliko kašika soka limuna. U to možete dodati i pola šoljice maslinovog ulja. Ovaj piling ima detoksikacijske efekte zbog limuna.

Jednostavno pomešajte sve sastojke i nanesite ih kružnim pokretima na deo kože koji želite da tretirate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon nekoliko minuta isperite toplom vodom. Ne bi bilo loše da ovaj piling radite u večernjim satima pre spavanja jer bi koža nakon izlaganja suncu mogla dobiti mrlje.

Piling od lavande

Nanošenje ovog pilinga pomoći će opuštanju kože, ali i celog tela radi umirujućih svojstava biljke lavande. Ne bi bilo loše da ga nanosite pre spavanja jer ćete se uz njega potpuno opustiti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sastojci:

- pola šoljice morske soli

- 1/3 šoljice slatkog bademovog ulja

- 2 kapsule vitamina E

- kašika sušenih cvetova lavande

- 8 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema:

Prvo pomešajte bademovo ulje i so, pa na to dodajte kapsule vitamina E, cvetove lavande i ulje. Posudu u kojoj ste mešali sastojke prekrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena.

Piling tada nanesite na vlažnu kožu kružnim pokretima. Isperite ga hladnom vodom i osušite dodirima peškira da bi koža i dalje ostala vlažna.

Ovaj se piling može koristiti za svaki deo kože, a grubost će zavisti od veličine granula morske soli.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Piling od kafe

Ovaj piling često se koristi za kožu tela jer, osim što je poznat po odličnim detoksikacijskim svojstvima, popularno je sredstvo za borbu protiv celulita i bora.

Potrebni sastojci su vam talog crne kafe - najbolji je onaj koji je odstajao od jutra do popodne, malo meda i vode. Zavisno od toga koliko želite da piling bude suv, možete dodati malo više meda.

Ako ga koristite za kožu nogu protiv celulita, ne treba stavljati med, dok je za kožu lica to odlična kombinacija. Pomešajte sve sastojke i utrljate ih u vlažnu i toplu kožu.

Pošto ste istrljali kožu i piling se malo osušio, samo ga isperite hladnom vodom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading