Čista kosa u tren oka: Napravite same smesu šampona za suvo pranje!

Autor: alo.rs, Republika

Lifestyle

02.01.2020

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno ste primetile da se na tržištu sve više pojavljuju proizvodi za suvo pranje kose, a možda ste i isprobale neke. Jeste li znale da neki stručnjaci čak tvrde da je povremeno korišćenje šampona za suvo pranje zdravije od svakodnevnog pranja običnim šamponima koji vašoj kosi smanjuju izlučivanje prirodnih ulja.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/Batiste in Sensiblu
Foto: Ilustracija

Kako god, ovi šamponi sve više dobijaju na značaju, a ako želite da zaobiđete hemiju i probate nešto prirodnije, mi vam dajemo nekoliko predloga.

Bebi puder

Dečiji puder je verovatno najpoznatija alternativa šamponima za suvo pranje kose. Neki ga koriste samog, neki pomešaju sa sodom bikarbonom u razmeri 5:1, jer soda bikarbona može i da isuši kosu.

Gustin

S obzirom na to da gustin dobro upija nečistoću i masnoću može odlično poslužiti kao šampon za suvo pranje. Plavuše ne treba ništa da dodaju gustinu, treba samo dobro da ga utrljaju u koren kose i ostave da odstoji 5 do 10 minuta, a zatim raščešljaju.

Brinete bi trebalo gustinu da dodaju kakao u prahu; što je tamnija boja kose treba više kakaa da ide, a možete i potpuno izbaciti gustin i iskoristiti samo kakao. Crvenokose kakao treba da zamene cimetom (razmera treba da bude 1:1 cimeta i gustina).
So i palenta ili kukuruzno brašno

Pomešajte jednu kašičicu sitne soli sa pola šoljice palente ili kukurznog brašna. Dobro izmešajte i šampon je spreman.

Ovsene pahuljice i soda bikarbona

Pomešajte jednu šoljicu mlevenih ovsenih pahuljica sa dve kašičice sode bikarbone.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako koristiti ova sredstva umesto šampona za suvo pranje?

Kosa mora biti potpuno suva, inače će se stvoriti mnoštvo grudvica. Pre nanošenja praha kosu dobro pročešljajte. Posipajte puder na mesta gde vam je kosa najmasnija i dobro ga prstima utrljajte u koren dlake. Po želji možete i lagano raščešljati kako biste prah rasporedili po celoj dužini kose.

Ostavite da domaći šampon za suvo pranje deluje od 5 do 10 minuta. Ako imate dosta masnu kosu može i 15 minuta. Nakon toga kosu dobro istresite iznad kade i dobro je pročešljajte gustom četkom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading