RECEPTI ZA NEGU STOPALA: Uz crni luk rešite se ispucalih peta

Lifestyle

23.09.2017

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problem ispucale i grube kože na petama muči gotovo svaku drugu ženu i muškarca. Ipak, to je lako rešiv problem, čak i za one koji ne bi išli kod kozmetičara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Za negovana stopala, ne morate da kod kozmetičara

Sve što je potrebno jeste da u najbližoj apoteci uzmete turpiju za pete, koja košta oko 100 dinara, i da u kombinaciji sa njom isprobate neki od efikasnih narodnih recepata.

Koristite foliju

Jedna od najpopularnijih je metoda sa crnim lukom. U gusti rastvor od narendanog luka dodajte kašiku ovsene kaše i potom tu smesu stavite na tkaninu ili zavoj koji ćete priviti na pete. Nakon toga, umotajte noge u foliju ili najlon kesu, obujte čarape i tako prespavajte. Ujutru operite noge mlakom vodom i blažim, po mogućstvu dečjim sapunom. Turpijom skinite slojeve mrtve kože. I na kraju, namažite stopala kremom za noge. Ovaj tretman možete ponoviti još jednom u toku nedelje ako prvi put nije dao željene rezultate.

Jedite dinju

Takođe, treba da imate na umu da suvoću kože izaziva i nedostatak vitamina A. Njega najviše ima u mleku, puteru, obogaćenom margarinu, jajima, džigerici (goveđoj), ribljem (jetrenom) ulju, žutom povrću, šargarepi, slatkom krompiru, dinji, duleku, spanaću, peršunu, breskvama, kajsijama i šljivama.

Ako je verovati narodnoj medicini, odlični rezultati mogu se postići i upotrebom svinjske masti. Ona se takođe nanosi na grubu kožu peta preko noći i tako sve dok ne primetite da se suvoća smanjila, a koža smekšala.

RUSKI RECEPTI ZA GRUBE PETE

 

Ricinusovo ulje smekšava kožu

Prema starom ruskom receptu, utrljajte na ogrubelu kožu tabana ricinusovo ulje. Radite to svakodnevno, ujutru i uveče, po nekoliko minuta, što duže, to bolje. Preko noći obucite kratke pamučne čarape. Nakon mesec dana, stopala će vam postati glatka i meka, a takva će ostati ako nastavite i dalje sa ovakvom negom.

Ruska metoda sa bundevom

Sitno narendajte parče bundeve i pomešajte sa istom količinom kukuruznog ulja. Dovoljno je ukupno dve kašike ove smese da namažete ogrubele, ispucale pete. Namazana mesta pokrijte providnom folijom i obujte kratke čarape. Sa ovom oblogom prespavajte noć. Ujutru operite noge toplom vodom. Ovo sredstvo možete koristiti jednom mesečno i u profilaktičke svrhe.

 

Protiv pojačanog znojenja nogu

- Sitno sameljite hrastovu koru, pa obilno sipajte sebi u čarape. Ostanite u tim čarapama celu noć. To radite svako veče, sve dok se znojenje ne normalizuje. Vrlo je delotvorna i kupka: 100 grama mlevene hrastove kore kuvajte 20 minuta u jednom litru vode. Na litar dobijene tečnosti dodajte 10 mililitara alkoholnog rastvora propolisa. Sipajte dobijenu tečnost u lavor i držite u njemu noge 20 minuta, pri temperaturi od 38 stepeni. Ovo radite 10 dana uzastopno.

- Dobre su i kupke u čaju od rastavića. Četiri kašike usitnjenih listova rastavića prelijte litrom vode i kuvajte oko pet minuta. U gotov čaj dodajte još jedan litar vode. Držite noge u ovom čaju svaka dva do četiri dana.

- Svakodnevno posle pranja držite noge u rastvoru morske soli: dve do tri kašike soli na dva litra vode.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading