NAJEFEKTNIJI NAČIN DA ISTAKNETE OČI: Trepavice od kojih zastaje dah!

Autor: Republika

Lifestyle

30.10.2019

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dlačice na očima, osim estetskog, imaju i zdravstvenu funkciju, a neredovna ili neodgovarajuća nega može da zapuši kanale na kapcima, da izazove infekcije oka i mnogo drugih problema

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oči su ogledalo duše, a duge, guste i negovane trepavice su najbolji način da ih istaknete i, pre svega, ulepšate. Zato je maskara neizostavni deo šminke gotovo svake žene koja makar malo koristi mejkap. Dramatičan efekat koji se postiže kada se oči uokvire trepavicama ne može da nadmaši nijedan drugi šminkerski trik, pa je zato od ključne važnosti da negujemo dlačice na očima.

ESTETIKA I ZAŠTITA

Osim estetske funkcije, trepavice štite oči, ali su same izložene prašini, zagađenju, sastojcima šminke, UV zračenju, baš kao i obrve, koje se s godinama proređuju. Neredovna ili neodgovarajuća nega može da zapuši kanale na kapcima, da izazove infekcije oka i mnogo drugih problema.

Briga o trepavicama treba da bude kompleksna. Za rast trepavica i njihovu lepotu veoma je važno piti vitamine E, B5, B12. U ishranu uključite maslac, pavlaku, jaja, sveže povrće, zelen i ribu. Nega počinje redovnim čišćenjem lica, odnosno skidanjem maskare losionom na bazi ulja. Može se dogoditi da agresivnim potezima i neprikladnim proizvodom koji teže skida maskaru oštetimo trepavice, pa ih je potrebno dodatno ojačati. Vrlo često se koristi ricinusovo ulje, koje na prirodan način obnavlja trepavice, a sve su popularniji serumi za brži rast trepavica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Maskara se stavlja na kraju šminkanja. U zavisnosti od toga da li želite duže trepavice ili gušće, izaberite maskaru koja vizuelno produžava ili daje volumen. Prvo namažite donje trepavice, a gornje namažite najpre odozgo, pa potom odozdo. Između dva sloja maskare trepavice raščešljajte suvom četkicom koju ste sačuvali od stare, istrošene maskare. Ne stavljajte više od dva sloja maskare da se ne bi stvorile grudvice, koje mogu da se razmažu i izgledaju neuredno - kaže Saša Huremović, kozmetičarka i šminkerka, koja naglašava da je skidanje šminke veoma bitan korak koji treba praktikovati redovno i bez izuzetaka ako želite negovane trepavice.

RepublikaFoto: Photo by Raphael Lovaski on Unsplash
Foto: Ilustracija

NIKAKO BEBI ULJE

- Bitno je i koje sredstvo za skidanje šminke koristite. Čak i kada je reč o vodootpornoj maskari, nemojte pribegavati bebi uljima za skidanje. Ono je dobro za bebi guzu, a vaš kapak će ostati zamašćen, iritiran, podbuo. Izaberite preparat posebno namenjen skidanju šminke s očiju koji ne morate ispirati. Postoje i praktična pakovanja već natopljenih tufera, koji su idealni za putovanja - savetuje kozmetičarka.

Saveti za negu

  • *Uzimajte vitamine grupe B i E jer njihov nedostatak u organizmu usporava rast trepavica, što doprinosi njihovom slabljenju i gubitku.
  • *Pravilno uklanjajte šminku sa očiju. Ako to radite površno, bez skidanja maskare preko noći, nanosite štetu svojim trepavicama. Koristite dobro proverene proizvode koji sadrže što manje konzervansa i boja u sebi.
  • *Za noćnu hidrataciju trepavica uradite maske na bazi vitamina. To mogu biti: čičkovo, bademovo, maslinovo ulje, vitamin E u kapsulama. Namažite ulje na koren trepavica i ostavite da maska deluje preko noći. Izbegavajte kontakt ulja za očima.
  • *Koristite masku za trepavice: smesu maslinovog ulja i soka aloe. Čaj od žalfije takođe ima blagotvoran efekat na stanje vaših kapaka i trepavica. Pored toga, on uklanja i kolutove ispod očiju. Umočite ubruse od vate u čaj od žalfije, stavite na oči i odmorite se 15-20 minuta.
  • *Uvek birajte kvalitetnu maskaru za trepavice, čiji sastav takođe utiče na stanje trepavica. Obratite pažnju da maskara koja nema u svom sastavu lanolina uvek izaziva alergiju i crvenilo kapaka. Dobro je ako maskara sadrži naturalni pčelinji vosak u sebi, vitamini C, A, keratin.
  • *Ne nanosite više slojeva maskare, to opterećuje i oštećuje trepavice. Takođe, nemojte stavljati vodootpornu maskaru, koja isušuje trepavice, više od dva puta nedeljno.

Međutim, samo nanošenje maskare ponekad nije dovoljno efektno, pa dame često pribegavaju produžavanju trepavica pomoću posebnih maskara, ali češće veštačkim trepavicama ili posebnim vlaknima koja se nanose na trepavice i daju im gušći i duži izgled. Veštačke trepavice možete da nabavite u raznim dužinama i bojama. Najprirodnije deluju mikrovlakna koja se nanose između dva sloja maskare. Za one koji vole uvijene trepavice tu su aparati za uvijanje trepavica koji se drže oko 10 sekundi, a odmah potom se stavlja maskara. Za jače uvijanje postoje uvijači na baterije, koji rade na istom principu kao i figaro za kosu. Efekat je brži i bolji.

U salonima je sve popularniji tretman stavljanje veštačkih trepavica ili ugradnja ekstenzija. Ipak, sledi odlazak u kozmetički salon dva puta mesečno zbog održavanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading