7 načina da oporavite jako oštećenu kosu, a da ne morate da je šišate na kratko

Autor: Republika

Lifestyle

10.04.2019

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo sve što radimo - pranje, češljanje, sušenje - oštećuje površinska vlakna kose. Dublji problemi se dešavaju kada je stalno gorimo peglom, figarom ili spaljujemo raznim hemijskim procesima kao što su farbanje, blanš itd. Kada se svi ovi razlozi sjedine dobijamo ekstremno oštećenu kosu koju nije tako lako oporaviti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo su načini da spasite svoju oštećenu kosu, a da ne morate da je ošišate na kratko.

Nežno je operite

Baš kao što sa posebnom pažnjom negujete kožu lica, tako bi trebalo da obratite pažnju i na svoju kosu. Pranje kose sa pogrešnim preparatima mogu da je dehidriraju. Zato je jako važno da izaberete formule koje su dobre za vaš tip i stanje kose.

Ako imate kosu koja je farbana, frizeri preporučuju da je perete šamponima koji imaju duplo dejstvo "2 u 1", spoj regeneratora i šampona. Tako ćete da zadržite vlagu koja je potrebna farbanoj kosi.

Ako je vaša kosa oštećena potrebno je da vratite keratin i glutaminsku kiselinu koja je izgubljena. Ozbiljno oštećena kosa je izgubila visok nivo ova dva ključna strukturna materijala.

Povećajte unos proteina

90 odsto kose se sastoji od proteina. Zbog toga su stilisti, dermatolozi i Kim Kardashian opsednuti tretmanom sa proteinom za kosu. Proteini ojačavaju kosu, štite je od prekomernog gubitka vlage, čine da se oseća punijom i da izgleda sjajnije. Možete ih naći u obliku regeneratora, seruma ili maski koje sadrže visok nivo proteina.

Probajte tretman sa sastojcima koje imate kod kuće

Ako imate manje oštećenje kose, ona se može regenerisati formulom koja sadrži kuhinjske sastojke. Jaja, žumance ili belance, maslinovo ulje, grčki jogurt, med, kokosovo ulje, majonez samo su neki od sastojaka koji će nakon prvog naošenja da omekšaju vašu kosu.

Nakon upotrebe bilo kog sastojka temeljno operite kosu jer ako neki deo ostane, biće skorela i kruta.

Koristite ulja

U slučaju da niste čuli, ulje za kosu je vaš najbolji prijatelj. Najbolja su marokanska ulja. Možete isprobati arganovo, kokosovo ili maslinovo. Ulja su duboko hidrirajuća i mogu obnoviti lipide u dlaci. Stavite nekoliko kapi na vlažnu ili suvu kosu, a fokusirajte se na krajeve.

Ne koristite vrele aparate 

Verovatno ste predpostavili da ovo sledi. Kosa je napravljena od proteina i toplota figara i pegle za kosu ubija te proteine. Zato je nakon korišćenja kosa oštećena i suva. U danima kada ipak treba da koristite vrele aparate, naprskajte sprej za zaštitu od toplote.

Frizeri preporučuju da ako već koristite fen ili keramičku peglu smanjite vreme njihovog korišćenja.

Poboljšajte veštinu češljanja

Češljanje ili četkanje šteti površini vaše kose, što može da uzrokuje čupanje kose. Kada češljate kosu, posebno ako je mokra, lakše se kida, nego kada je suva. Potražite četke koje su specijalno dizajnirane da budu nežne prema vašoj kosi.

Zaštitite svoju kosu od sunčevih zraka

Ne samo da je vaš skalp osetljiv kao i ostatak kože, već izlaganje UV zracima takođe utiče na protein u dlaci izazivajući pucanje dlake ili gubitak kose.

Ako ne želite da trljate kremu za sunčanje po svojoj kosi, probajte neki od ovih preparata koji sadrže UV zaštitu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading