MORE PRODUŽAVA ŽIVOT: 10 razloga da se kupate u slanoj vodi

Autor:

Lifestyle

20.08.2017

15:00 >> 15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog svojih sastojaka, morska voda ima višestruko dejstvo na kožu, imunitet, vid, kao i na zdravlje celokupnog organizma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uživanje i nega

Morska voda sadrži mineralne, vitamine, aminokiseline i druge mikroorganizme koji ispuštaju antibiotske, antibakterijske i hormonske supstance, zaslužne za zdravlje celokupnog organizma. Zbog svojih sastojaka, morska voda ima višestruko dejstvo na kožu, imunitet, vid, kao i na brojne simptome prehlada, upala i bolova. Morska so olakšava organizmu da izbaci nagomilane toksine u celom organizmu, zato predstavljamo deset razloga zbog čega bi trebalo da plivate ili jednostavno samo leškarite u slanoj vodi ukoliko imate prilike za to.

1. Snažniji imunološki sistem

Morska voda sadrži brojne vitamine, mineralne soli, aminokiseline i mikroorganizme kao antibakterijska svojstva koja koriste ljudskom telu. Ova voda tako može da učini telo otpornijim i ojača celokupan imunitet. Osim toga, plivanje u morskoj vodi može da poboljša i cirkulaciju u celom telu.

2. More deluje na astmu i alergiju

Morska so, slana soba i kupke sa morskom solju godinama se koriste za borbu protiv astme, naročito kod dece. S obzirom na to da je morski vazduh zasićen negativnim jonima, on olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje imaju jake alergije i probleme sa disajnim putevima. Morska so je i antiseptik i antihistamin, zbog čega je efikasna kod kožnih alergijskih reakcija.

3. Uklanja simptome prehlade

Morska voda može da oslobodi neprijatnih simptoma različitih bolesti, poput prehlade, gripa ili bronhitisa. Naime, morska voda uspešno razređuje sluz iz nosa, olakšava njeno oticanje i može se koristiti neograničeno jer nema nuspojava.

4. Leškarenje u moru protiv stresa

Plivanje ili samo leškarenje u moru pomaže u otklanjanju stresa i toksina nagomilanih u organizmu. Svaka kap u moru može da vas opusti i da na taj način zaboravite na sve probleme. Za taj lep osećaj zadužen je magnezijum, koga u moru ima u velikim količinama. Osim toga, more podstiče kreativnost, pozitivna osećanja, intuiciju i maštu.

5. Mršavite plivanjem

Plivanje je fizička aktivnost koja jača sve mišiće i troši mnogo kalorija za kratko vreme - za sat vremena sagorećete 400 do 900 kalorija.

6. Pozitivna energija

Vazduh zasićen negativnim jonima kao što je onaj iznad mora, u šumama ili na planini poboljšava celokupan imunitet, puni nas pozitivnom energijom i smanjuje napetost. Zato ne čudi što ljudi u mediteranskim zemljama uglavnom žive dugo, bez stresnih situacija.

7. Rane zarastaju, a bolovi nestaju

Ukoliko se posečete ili zadobijete manju povredu, uđite u more. Slana voda dezinfikuje rane tako da brzo zarastaju. Morska voda je poznata po tome što isceljuje, takođe zahvaljujući svom sastavu, ona olakšava bolove i smanjuje upale.

8. Detoksikacija organizma

Morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbujući sve otrovne materije iz njih. Kako so izvlači toksine iz tela, tako podstiče rad organa koji izlučuju toksine, poput jetre, bubrega i kože. Dakle, morska so olakšava organizmu da izbaci nagomilane toksine u celom organizmu nakupljene tokom svakodnevnih obaveza.

9. Meka koža, sjajna kosa

Kako so izvlači toksine iz tela, koža postaje meka i zdrava. Kupke i pilinzi od morske soli takođe pomažu i kod izlučivanja suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime koža postaje čvršća i zdravija. Kalcijum iz soli pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži, a zbog svog bogatog sastava, apsorbuje višak ulja iz kose čineći je glatkom i sjajnom. Osim toga, pomaže kod dermatitisa, psorijaze i ekcema na koži.

10. Plava boja mira i spokoja

Na osnovu psiholoških efekata boja, plava boja, odnosno boja mora, često se opisuje kao mirna, opuštajuća i sigurna. Ona može da pomogne u postizanju osećaja mira i spokoja, zato kada se zagledamo u more i njegove dubine, imamo taj nezamenljiv osećaj mira i spokoja, dok je taj osećaj na poslu ili kod kuće gotovo nemoguć.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading