PRIRODNA ZAŠTITA OD HLADNOĆE: Maske i losioni za zimsku negu kože

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladan vazduh sadrži veoma malo vlage, a radijatori i klima-uređaji isisavaju i poslednju kap sa kože, pa je potrebna pojačana hidratacija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zimi je svima potrebna maska za lice najmanje jednom nedeljno

Zima ima svoje čari, ali sa sobom donosi hladan vetar i suv vazduh, koji ne mazi našu kožu. Ispucala i suva koža na rukama, licu i usnama najviše pate zimi i potrebna im je pojačana nega.

Lice i telo smo skloni da više negujemo u toplijim mesecima, ali naša koža i u hladnijim danima treba jednaku pažnju i negu, naravno, prilagođenu godišnjem dobu. Hladan vazduh sadrži veoma malo vlage, a i radijatori i klima-uređaji isisavaju i poslednju kap sa kože. Osim isušivanja, javljaju se crvenilo, perutanje i prošireni kapilari.

Ruski dermatolog Tatjana Korjakina napominje da u zimskim mesecima koža lica zahteva intenzivniju kremu, a telo masnije mleko ili losion. Iako inače nemate problema sa suvom kožom, zimi je svima potrebna maska za lice najmanje jednom nedeljno (idealno od dva do tri puta). Dobra stvar je što većinu maski i pakovanja za hladne dane možete lako napraviti sami od namirnica koje imate u kući.

Foto: pixabay.com

MASKA OD BANANA

Zgnječite pola banane, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i mešajte dok se ne dobije homogena smesa, pa nanesite masku na lice i vrat. Posle 15-20 minuta isperite toplom vodom. Ova jednostavna maska je pogodna za sve tipove kože, savršeno vlaži i omekšava kožu.

KISELA MASKA

Provucite 100 grama kiselog kupusa kroz mašinu za mlevenje mesa ili iseckajte u blenderu. Belance od jednog jajeta i kašiku brašna dodajte u seckani kupus, nanesite na lice i vrat. Isperite mlakom vodom posle 15-20 minuta. Maska ima efekat podmlađivanja.

OVSENA KAŠA

Šaku ovsenih pahuljica pomešajte sa pola šolje toplog mleka. Pustite da odstoji desetak minuta, pa namažite lice na oko 20 minuta.

HRANLJIVA MASKA

Želatinu natopljenom u mleku dodajte kašiku rendanog svežeg sira. Pored negovanja i omekšavanja, ova maska takođe osvežava kožu.

Foto: pixabay.com

TONIK OD MEDA

Krastavac srednje veličine oljuštite i isecite, pa napravite pire, procedite kroz gazu, prelijte u bočicu i dodajte kašiku med. Ujutro i uveče utapkajte vatom na lice, vrat i dekolte. Čuvajte u frižideru najviše sedam dana.

DOMAĆI PILING

Tokom hladnih dana više nego ikad važno je redovno sprovoditi piling kože. On pomaže da se uklone mrtve ćelije se površine i omogućava bolje prodiranje hidratantnih krema. Piling treba sprovoditi jedanput nedeljno. Napravite piling od pola kašike limunovog soka, kašike meda, kašičice jogurta i dve kašike mlevenih badema. Sastojke izmešajte, pa pilingom istrljajte kožu. Zatim isperite lice toplom vodom.

Zaštita od sunca i dovoljno tečnosti

Zimsko sunce u kombinaciji sa refleksijom od snega isušuje i oštećuje kožu. Zato je i zimi obavezno korišćenje zaštitnog faktora, i to najmanje SPF 15, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Takođe, kožu nije dovoljno navlažiti spolja. Da bi ona bila dubinski hidratizovana, potrebno je u organizam unositi dovoljno tečnosti.

Nega kose

Osim kože, i kosa zimi zahteva negu. Evo jednog trika kojim možete povratiti sjaj kose. Skuvajte blagu kafu i ohladite je, pa nanesite duž cele kose i skupite ispod kape za kupanje. Nakon 20 minuta isperite kafu običnom vodom i primetićete da vam kosa izgleda sjajnije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading