Najbolji recepti da se otarasite staračkih mrlja

Autor: alternativa-za-vas.com

Lifestyle

29.11.2018

01:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravilna nega lica moguća je, a i poželjna uz sasvim prirodne preparate.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ukoliko imate svetlu kožu, stariji ste od 50 godina i puno ste se izlagali suncu, velika je verovatnoća da imate smeđe mrlje na koži.

Preterano izlaganje suncu oštećuje melanocite, ćelije koje proizvode pigment na koži. Zbog toga oni počinju da preterano stvaraju smeđi pigment melanin, odnosno mrlje na koži.

Hiperpigmentacijske mrlje nisu opasne, a uglavnom se pojavljuju na delovima kože koji su najizloženiji suncu, a to su lice, ruke, ramena, vrat, grudi i leđa.

Ako imate problem s mrljama, iskoristite ove namirnice koje će ih posvetliti, a ujedno će i nahraniti vašu kožu.

Tri prirodna rešenja za mrlje

1. Limun

Limun sadrži moćni antioksidans vitamin C, koji posvetljuju kožu. Njegova prirodna kiselina takođe deluje kao sredstvo za posvetljivanje i izbeljivanje tamnih mrlja na koži.

Foto: pixabay.com

Primena: iscedite sveži limun pa sok nanosite na mrlje dvaput dnevno tokom nekoliko meseci. Ostavite limun da deluje na koži najmanje pola sata pa nežno isperite. Ako nemate preosetljivu kožu, ostavite sok od limuna da deluje celu noć. U roku od dva meseca nakon što počnete primenjivati svež sok od limuna trebali biste primetiti pozitivne promene na svojoj koži.

Napomena: nemojte izlaziti na jako sunce odmah nakon primene soka od limuna, jer on povećava osetljivost kože na sunce

2. Jogurt

Ovde, naravno, mislimo na obični jogurt, bez dodataka šećera. On sadrži mlečnu kiselinu koja ima svojstva eksfolijansa te deluje na izbeljivanja kože. Osim toga, jogurt vlaži kožu te je dodatno hrani i neguje. Jogurt sadrži za kožu važne vitamine.Vitamini B5 i B12 u jogurtu posvetljuju kožu i smanjuju tamne mrlje, dok vitamin B2 podstiče njenu obnovu i rast novih zdravih ćelija.

Foto: pixabay.com

Primena: svaki dan nanesite jogurt na mrlje u tankom sloju. Ostavite da deluje 20-ak minuta pa isperite s kože. Za još bolje delovanje, napravite ovaj prirodni izbeljivač za mrlje: pomešajte 1 kašičicu jogurta, 2 kašičice ovsenog brašna i 1 kašičica svežeg soka od limuna pa nanesite na mrlje i ostavite da deluje oko pola sata. Potom isperite običnom vodom.

3. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće sadrži sumpor, koji ima anti-age delovanje, te alfa-hidroksilnu kiselinu, koja ima svojstva eksfolijansa i posvetljuje mrlje na koži.

Primena: namočite tupfer u malo jabukovog sirćeta te namažite mrlje. Ostavite da deluje 20-ak minuta pa isperite. Ako imate jako osetljivu kožu, razredite sirće s malo vode.

Foto: pixabay.com

Kako biste razblažili sirćetnu kiselinu, možete ga pomešati s malo maslinovog ulja.

Napomena: u početku primene moguće je lagano crvenilo i peckanje na koži. Neka vas to ne brine - koža bi se uskoro trebala naviknuti na to.

Dodatni savet

Osim navedenih sastojaka u borbi protiv mrlja može vam pomoći i egzotično voće poput papaje i ananasa. Ono, naime, sadrži posebne enzime koji takođe imaju eksfolijantna svojstva, odnosno čiste kožu i posvetljuju je.

Foto: pixabay.com

Osim primene ovih prirodnih rešenja, važno je i da ishranu obogatite antioksidansima poput vitamina C i E te beta-karotena, jer oni su vaši najbolji saveznici mladolikog izgleda i ujednačene kože bez mrlja.

Neka se na vašem jelovniku nađe lisnato zeleno povrće poput kelja, spanaća i prokelja, zatim bobičasto voće te šargarepa, crvena paprika i cvekla!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading