Dodajte jedan sastojak i dobićete najukusnije slavsko žito!
Čini vam se da je svako slavsko žito drugačijeg ukusa, a vašem nedostaje nešto da bude još bolje nego što jeste? Postoji jedan sastojak koji mu daje posebnu aromu.
Foto: youtube.com/Duhovnik BibliotekaRecept za slavsko žito zna gotovo svaka domaćica. To su već poznati sastojci koji se od davnina koriste.
Potrebno je:
- 500 g pšenice belije
- 400 g šećera
- 400 g mlevenih oraha
- vanilin šećer (može i 2 komada)
- tajni sastojak: pola kašičice mlevenog muskantnog oraha
Priprema:
Pšenicu beliju obavezno potopite veče pre kuvanja. Tu vodu u kojoj je stajala prospite, naspite svežu hladnu vodu i stavite da se kuva, prvo na jačoj vatri dok ne prokuva, a posle na slabijoj. Kuvajte dok zrno ne omekša i počne da puca.
Nakon toga ocedite od vode i ostaviti da se prohladi. Potom je samleti na mašini za mlevenje ili blenderu. Bolje je kad nije mnogo izbelndirana, da se ne napravi kaša. U to dodati šećer i izmešati, zatim dodati mlevene orahe i vanilin šećer i sve dobro promešati.
Na samom kraju dodati muskantni orah i opet sve lepo sjediniti.
Na kraju izaberite najlepšu činiju koju imate da u nju odvojite žito koje će domaćin nositi u crkvu. Ukrastite sa nekoliko jezgra oraha ili pospite sa malo mlevenih oraha.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.

Komentari (0)