MED I ORASI ZA BOLJU KRVNU SLIKU: Anemija u trudnoći može imati katastrofalne posledice

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina žena nema dovoljno zaliha gvožđa, koje je neophodno za razvoj bebe. To može dovesti do gubitka kiseonika i sluha kod deteta, čak i pobačaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Med sa orahom je dobar za oporavak iscrpljenih i anemičnih osoba

Gotovo da nema trudnice koja ne muči muku sa anemijom. Tokom trudnoće potrebe organizma za gvožđem se znatno povećavaju, zbog čega trudnica mora da nadoknadi zalihe kroz ishranu i suplemente. Gvožđe je neophodno za proizvodnju hemoglobina, koji prenosi kiseonik. Količina krvi kod trudnica povećava se skoro za 50 odsto i potrebno je više gvožđa za dodatnu krv. Osim toga, dodatno gvožđe je potrebno za razvoj bebe jer ona uzima trećinu nutritijenta.

PREVREMENI POROĐAJ

Nažalost, većina žena nema dovoljno zaliha gvožđa, što postaje očigledno već od drugog tromesečja. Sve počinje bezazleno. Slabost, nedostatak apetita, onda trudnice postaju mršave, kaže lekar-terapeut Ana Ivančina iz moskovskog medicinskog centra za administraciju poslova predsednika Ruske Federacije.

- Bez odgovarajuće pažnje i razumevanja same trudnice i porodice, anemija može dovesti do strašnih posledica kao što su pobačaj, prevremeni porođaj, nedovoljna težina novorođenčeta, gubitak kiseonika i sluha - upozorava Ivančina.

BRZA REAKCIJA

Osim toga, malokrvnost ugrožava i zdravlje žene jer slabi imunološki sistem. Problem treba rešavati čim se primete prvi simptomi. Ako je preporučena dnevna količina gvožđa 18-27 mg, za trudnice je minimum 30.

RECEPTI

Čajna mešavina

Jednake količine listova suve koprive, cvetova hajdučke trave i usitnjenog korena maslačka pomešati i držati u tegli. Tri puta tokom dana spremiti svež čaj tako što prelijete jednu kašiku biljne smeše sa tri decilitra proključale vode. Ostaviti da odstoji, procediti i piti pola sata pre jela. Ovako pripremljen čaj piti tokom dva meseca.

Koprivino vino

Od koprive možete napraviti i vino. Uzmite litar dobrog, prirodnog crnog vina, stavite u njega 100 grama suvog koprivinog lista. Ostavite da stoji jedan dan. Pije se po čašica ujutru pre jela i uveče pre spavanja.

Foto: pixabay.com

Sok od cvekle

Skuvajte 200 grama cvekle, pa iscedite sok. Pošto se sok istisne, mora da odstoji u frižideru nekoliko sati pre konzumiranja.

Kičica

Stavite 10 grama ove biljke u pola litra vode. Ona jača krv i reguliše rad organa za varenje, što je tesno povezano.

Kantarion i kupina

Tri kašike suvog kantariona, dve kašike suve koprive i dve kašike suvih listova kupine usitniti i preliti sa dva decilitra kipuće vode. Ostaviti da odstoji, piti pomalo tokom dana.

Starinski lek

Stari narodni lek protiv anemije pravi se od 200 grama unutrašnjeg svinjskog sala, 200 grama dobrog ulja i 200 grama meda. Sve treba zagrejati i zajedno istopiti, mešajući neprestano. Piti po kašičicu sa vrelim mlekom ili čajem.

Prirodni lek protiv anemije

Pripremiti smesu od pola kilograma meda i pola kilograma mlevenih oraha i soka od jednog limuna. Sve zajedno dobro izmešati i uzimati tri puta dnevno po kašiku. Med sa orahom je dobar za oporavak iscrpljenih i anemičnih osoba.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading