Ovo voće i povrće NIKAKO NE TREBA DA LJUŠTITE!

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

10.08.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštedeti vreme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se ljušćenjem izgubili.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krompir

Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 odsto hranjivih vrednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite. 

Patlidžan 

Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin – jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti, ističe Kavuto. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Sveži krastavci 


Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imunitetajer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprečavaju zatvor. 

Šargarepa 

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite. 

Američki nutricionista Kejti Kavuto kaže da su svi antioksidansi koncentrisani na kori ili direktno ispod nje. 

Jabuke 


Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. 

- Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka - dodaje Kavuto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nikola

24.08.2018 04:18

A sta kazete za pesticide kojima se prska voce, jabuke npr.? Da li se to moze odstraniti pranjem ili guljenjem kore?