SUPERVOĆE: Maline zaustavljaju kancer

Autor:

Lifestyle

16.07.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crvene bobice sprečavaju nastajanje malignih ćelija, a kada su one već prisutne u organizmu, na njih deluje tako što usporava ili potpuno zaustavlja njihovu deobu, izaziva njihovu programiranu smrt i blokira oštećenje DNK.

RepublikaFoto: pixabay.com
Maline sadrže materije koje neutrališu slobodne radikale u organizmu

Sićušna voćka, a ogromne blagodeti. Jednom rečju - malina. Leto je njeno godišnje doba, kada je i pravo vreme da iskoristite sve prednosti po zdravlje koje ova biljka nudi.

Najkorisnija hrana

Maline su izuzetno zdrave, čak više nego brokoli, kivi ili paradajz, za koje se zna da obiluju blagotvornim nutritivnim sastojcima. Ovo je i zaključak stručnjaka s poljoprivrednog koledža u holandskom gradu Vegeningenu. Oni tvrde da malina ima više sastojaka korisnih za zdravlje nego bilo koja druga hrana, navodeći da to voće ima 10 puta više antioksidanata nego paradajz.

Foto: pixabay.com

Maline sadrže materije koje neutrališu slobodne radikale u organizmu, odgovorne za oštećenja ćelija i pojavu različitih bolesti.

U malini se nalaze i prirodni aspirini (salicilna kiselina). Zbog kalijuma deluje diuretski i uspešno se bori sa bolestima bubrega, bešike, mokraćnih kanala, kamena i peska u bubrezima, ali i hipertenzije.

Plod ove voćke podstiče pankreas na lučenje insulina, pa je koristan kod ljudi koji pate od šećerne bolesti. Crvenu boju joj daju antocijani, antioksidanti koji, između ostalog, deluju na bakterije i gljivice.

Malina povoljno utiče i na krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i koncentraciju, a pektin iz ove voćke pomaže kod proliva. Sprečava nastajanje malignih ćelija. Kada su one već prisutne u organizmu, na njih deluje tako što usporava ili potpuno zaustavlja njihovu deobu, izaziva njihovu programiranu smrt i blokira oštećenje DNK.

Lekovit i list

Foto: pixabay.com

Pored ploda, i te kako je lekovit i list maline. On se najčešće koristi za spremanje čaja kod upale sluzokože organa za disanje i za varenje. Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscetka. Blagotvorno deluje i na jačanje desni, dezinfekciju krajnika i očnih oboljenja. Čaj pripremite tako što ćete kašičicu lista malina preliti šoljom vruće vode. Ovaj napitak pijte topao.

Konzumacijom malina možete da dovedete svoju liniju u red. Energetska vrednost 100 grama svežeg ploda maline iznosi oko 52 kalorije. Od toga u ovoj voćki ima 86 odsto vode, 1,2 odsto proteina, 0,65 procenata masti i 12 ugljenih hidrata.

Recepti od zdravog sezonskog voća

Sirup od malina

Sastojci:

  • kg malina
  • 700 g šećera
  • pola pakovanja limuntusa

Priprema: Maline stavite u posudu, dodajte šećer i limuntus i izmešajte. Ostavite da odstoji 24 časa. Naredni dan izvadite smesu, prebacite je u lonac i stavite na vatru da samo malo proključa. Sklonite sa vatre, ohladite, procedite. Dobijenu količinu procedite kroz gazu, pa opet stavite na šporet da se kuva oko 10 minuta. Sklonite sa vatre kada izađe pena. Zatim punite flaše dobijenim sirupom. Zatvorite ih i odložite. Ovako spremljeni sirup morate razrediti vodom kada ga pijete.

Torta od malina

Sastojci:
Za koru od keksa:

  • malo ulja
  • 100 g keksa sa bademima
  • 100 g piškota
  • 125 g maslaca

Za fil:

  • 750 g malina (smrznutih)
  • 12 listova želatina
  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 4 kašike sirupa od malina
  • 400 g sremskog sira
  • 500 ml slatke pavlake

Priprema: Okvir za kolače (prečnika 26 cm) premažite uljem. Izdrobite keks nasitno i umešajte maslac. Izgnječite dobro i utisnute na dno okvira za kolače. Stavite u frižider na 60 minuta. Odmrznite 450 g malina. Rastopite želatin. Izmešajte u šerpi maline, šećer, kesicu vanilin-šećera i sirup i ostavite 10 minuta da odstoji. Zatim prokuvajte i sačekajte da se prohladi.
Želatin ocedite i rastopite u prokuvanim malinama, dok su još vrele. Stavite u frižider. Sir izmešajte sa kesicom vanilin-šećera i umešajte u krem sa malinama. Hladite krem još 20 minuta, dok ne počne da želira. Umutite 400 ml slatke pavlake i pomešajte sa kremom. Sjedinite i preostale smrznute maline, pa rasporedite krem po kori od keksa. Ostavite da se ohladi nekoliko sati i tek onda skinite prsten.

Liker od maline

Sastojci:

  • 450 g smeđeg šećera
  • pomorandža
  • 750 ml crnog vina
  • 700 g malina
  • 5 supenih kašika likera od pomorandže

Priprema: Voće stavite u veliku posudu i izgnječite drvenom kašikom. Dodajte tri supene kašike vina. Koru pomorandže izrendajte i dodajte u ovu smesu.
Poklopite i ostavite u frižideru da odstoji tri dana. Nakon toga procedite kroz sitno sito u veliku šerpu. Dodajte šećer i preostalo vino. Smesu ugrejte na tihoj vatri dok ne provri i neprestano mešajte. Dodajte liker od pomorandže i skinite sa vatre. Sipajte u flaše i zatvorite. Nakon nedelju dana liker je gotov. Može se čuvati na suvom i hladnom mestu do tri meseca.

Foto: pixabay.com

Šejk od malina

Sastojci:

  • 500 g malina
  • 150 g šećera
  • belance

Priprema: Stavite voće, šećer i belanca u posudu. Mutite mikserom ili pasirajte dok se od smese ne dobije pena. Zatim sipajte smesu u čašu i servirajte sa kockicama leda.

Sirće od malina za skidanje temperature

Pomešajte litru prirodnog jabukovog sirćeta sa 500 grama izgnječenih malina. Ostavite 10 dana na toplom mestu i procedite. U slučaju groznice razredite dve kašičice sirćeta od maline u čaši vode i pijte nekoliko puta na dan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading